Delikatne ciasto kakaowe z bananami. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu ciasto. Może posłużyć jako dodatek do kawy lub herbaty, lunch czy śniadanie na słodko. Wystarczy wymieszać, wlać do formy i jest gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu:)
Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 3 foremki.
-
1 szklanka oleju
-
1 szklanka cukru
-
4 jajka
-
6 dojrzałych bananów
-
3 1/2 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka soli
-
1 szklanka kakao do wypieków
-
1/2 szklanki mleka
-
100 g czekolady gorzkiej posiekanej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Trzy małe foremki do chlebków ( u mnie 10×20 cm) wysmarować masłem (chyba, że używamy silikonowych foremek, wtedy nie trzeba niczym smarować).
W dużej misce zmieszać wszystkie sypki składniki. W drugiej zgnieść obrane banany na miazgę (ja użyłam blendera). Następnie dodać olej, cukier i jajka. Całość zmiksować dopóki wszystkie składniki się nie połączą. Bananową masę przelać do mącznej mieszanki i zmiksować. Kiedy już masa będzie gładka dodawać po trochę mleka, cały czas miksując ( uwaga, może pryskać). Na sam koniec wmieszać posiekaną czekoladę. Tak przygotowaną masę przelać do foremek i piec przez 50 minut. Gotowe do jedzenia od razu po przygotowaniu.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Proste i pyszne. Ale nie rozumiem jak można pisać, że czekolada jest opcjonalna, to przecież podstawa 😀
Rozumiem zarzut, jednakże miałam ją przyszykowaną na stole i zapomniałam dodać:) Dlatego nie widać jej w chlebku i dodałam hasło "opcjonalnie". Pozdrawiam 🙂
Cudowny ma kolor 🙂 Zdecydowanie trzeba wypróbować przepis 🙂