Zaznacz stronę
Najprostsze
ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami. Przepis, który jest w
moim domu od dawna. Ciasto smakuje równie fantastycznie z każdymi
ulubionymi owocami. Jest proste, szybkie i wyjątkowo delikatne.

Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
  • 6
    jajek
  • szklanka
    cukru pudru
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400
    g mąki pszennej
  • pól
    szklanki mleka
  • opakowanie
    cukru waniliowego
  • 250
    g masła
  • 500
    g rabarbaru
  • 250
    g truskawek
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25×36 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek
rabarbar
i truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
W
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i
puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas
miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
Pozostałe
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
Do
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
Pieczemy
50 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)