Zaznacz stronę
Sernik
z dużą ilością migdałów i czekoladą. Bardzo wyrazisty i
aromatyczny. Ciastem z dodatkiem mąki migdałowej jest wyłożony
spod oraz boki. W serze znajduje się masa marcepanowa, migdały oraz
pokruszona czekolada. Całość oblana gęstym ganachem i obsypana
migdałami.

Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Spód:
  • 100
    g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 50
    g mąki pszennej
  • 4
    łyżki miękkiego masła
  • 2
    łyżki cukru pudru
Sernik:
  • 750g
    sera trzykrotnie zmielonego
  • 300
    g masy marcepanowej
  • 3
    żółtka
  • 2
    łyżki mąki
  • pół
    łyżeczki olejku migdałowego
  • 100
    g mielonych migdałów
  • 100
    ml śmietanki 30%
  • 100
    g czekolady gorzkiej startej na tarce
  • 100
    g cukru pudru
Ganache:
  • 50
    ml śmietanki 30%
  • 150
    g czekolady gorzkiej startej na tarce
  • 50
    g masła
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą.
Wszystkie
sypkie składniki na ciasto dobrze wymieszać. Dodać masło i
ugniatać palcami do połączenia się składników. Ciastem wyłożyć
dno i boki tortownicy. Całość przykryć folią aluminiową i
wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.

Ser
zmiksować z cukrem pudrem, olejkiem. Następnie dodać żółtka i
zmiksować. Potem dodawać kolejno mąkę, śmietankę, marcepan,
migdały i czekoladę.
Masę
wylać na podpieczone ciasto, usunąwszy wcześniej folię. Piec
przez 20 minut w 160C, potem przez 40 w 180C. Chłodzić najpierw w
wyłączonym piekarniku potem luzem.
W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i śmietanką.
Mieszać dopóki nie utworzą gładkiej masy. Ganache wylać na
ostudzony sernik.
Gotowy
do podania od razu lub można wcześniej schłodzić.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Marzipan
cheesecake.
Preparation: 30
minutes.
Baking
: 60 minutes.
All
ready: second day.
Pastry:
  • 100
    g almond meal
  • 50
    g all purpose flour
  • 4
    tbsp softened butter
  • 2
    tbsp caster sugar
Cheese:
  • 700
    g cream cheese
  • 300
    g almond paste
  • 3
    egg yolks
  • 2
    tbsp flour
  • 1/2
    tsp almond flavor
  • 100
    g almond meal
  • 100
    ml double cream
  • 100
    g dark chocolate, grated
  • 100
    g caster sugar
Ganache:
  • 50
    ml double cream
  • 150
    g dark chocolate
  • 50
    g butter
Directions:
Pastry:

Preheat
the oven to 180C. Line 18 cm round tin with butter.
Mic
together all dry ingredients, then add butter and knead until well
combines. Place pastry in prepared tin and line sides and bottom.
Bake for 15 minutes.
Cheese:
Mix
cream cheese with caster sugar, then add yolks and keep mixing. Then
add flour, almond meal, double cream, almond flavor and paste.
Lastly mix in chocolate,. Pour the mixture into half baked pastry and
bake for 20 minutes in 160C, then another 40 in 180C. Set aside to
chill.
Ganache:
Place
chocolate, butter and cream on a small pot. Place the pot over boiling
water and stir until it’s well combined. Set aside to chill. Then
spread on the top of baked cheesecake. Chill in the fridge before
serving.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)