Zaznacz stronę

Tarta
na kruchym cieście, z waniliowym kremem patissiere, truskawkami,
rabarbarem i winem. Wyszło niesamowicie! Krem podstawowy z dodatkiem
świeżej wanilii jest idealnie delikatny i lekko słodki. Rabarbar
gotowany w winie nabiera bardzo ciekawego posmaku, jest na wpół
miękki. Całość pokrywa galaretka zrobiona z pozostałego wina.
Uważam, ze ta tarta jest odzwierciedleniem klimatu wakacyjnego:
lekko słodka, delikatna i można się przy niej rozpłynąć:)

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe
do podania: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Ciasto
na tartę:
  • 1
    ¼ szklanki mąki
  • 1/3
    szklanki cukru pudru
  • ¼
    szklanki zmielonych migdałów
  • 125
    g masła
  • 1
    żółtko
  • 1
    łyżeczka soli

Krem
podstawowy/ patissiere:
  • 3
    żółtka
  • 60
    g cukru
  • 20
    g mąki pszennej
  • 250
    ml mleka
  • 2
    laski wanilii
Ponadto:

  • pół
    szklanki wina musującego smakowego ( ja użyłam Pink Moscato marki
    Barefoot, widoczne na zdjęciu)
  • 1/2
    kg rabarbaru
  • 250
    g truskawek
  • 4
    łyżki cukru
  • 2
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku
Wykonanie:
Ciasto:
W
dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki
będą przypominać bułkę tartą. Dodać żółtko i wymieszać z
pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką
stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli. Zapakować w
folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim
wysmarowaną masłem formę do tarty. Przykryć folią spożywczą i
wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15
minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.


Krem
podstawowy:
Żółtka
ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie
wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna
wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, dodać masę jajeczną i cały czas
energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta. Odstawić do
stężenia, najlepiej do lodówki.
Galaretka
i owoce:
Rabarbar
pokroić na średnie kawałki. Wino wlać do garnka, dodać trochę
zimnej wody oraz cukier. Garnek postawić na gazie i doprowadzić do
wrzenia. Dodać rabarbar i gotować, około 5-7 minut ( zależy od
tego jak twardy jest rabarbar i jaką miękkość chcemy uzyskać,
najlepiej próbować co jakieś czas). Kiedy rabarbar będzie już
odpowiedni należy go odcedzić z wina i przełożyć do miski do
ostudzenia. Do pozostałego wina dodać żelatynę i dobrze
zamieszać. Pozostawić do ostygnięcia, można wstawić na 10 minut
do zamrażalnika.
Truskawki
odszypułkować i pokroić w kawałki.
Na
ostudzony i upieczony spód tarty wyłożyć krem podstawowy, na to
ułożyć rabarbar i truskawki. Całość przykryć zimną galaretką,
najlepiej nakładać ją łyżką. Tartę odstawić na minimum 3
godziny do stężenia.
Jeżeli ktoś nie przepada za alkoholem w deserach można po prostu użyć galaretki truskawkowej. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Rhubarb
and wine tart.

Delicious
tart with creme patissiere, rhubarb, strawberries and wine.

Preparation: 
40 minutes.
Baking:
25 minutes.
All
ready
about 4 hours.
Servings:
8.
Pastry:
  • 1
    ¼ cup plain flour
  • 1/3
    cup caster sugar
  • ¼
    cup almond meal
  • 125
    g softened butter
  • 1
    egg yolk
  • 1
    tsp of salt
Creme
patissiere:
  • 3
    yolks
  • 60
    g sugar
  • 20
    g flour
  • 250
    ml milk
  • beans
    from 1 vanilla stick
Moreover:

  • 1/2
    moscato wine
  • 1/2
    kg rhubarb, cubed
  • 250
    g strawberries, cubed
  • 4
    tbsp sugar
  • 2
    tbsp gelatin dissolved in 1/4 cup hot water.
Directions:
Pastry:
In
a big bowl mix together all stiff ingredients with butter, until
resembles breadcrumbs. Then add yolk and knead until well combined.
Transfer the dough onto floured surface and knead for a few minutes.
Then wrap with a plastic foil and place in a fridge for 30 minutes
Preheat
the oven to 180 degrees. Place rolled out pastry in greased flan tin.
Line with baking foil and fill with uncooked rice. Bake for 10
minutes with rice and another 10 without it. Set aside to chill.
Creme
patissiere:
Beat
yolks with sugar until it’s pale and fluffy, then stir in flour. Heat
milk with vanilla beans, when it’s bubbling add yolk mixture and stir
constantly, until it’s thick. Set aside to chill.
Gelly
and fruits:
Pour
the wine into small pot, add ome cold water, sugar and rhubarb. Boil
until the rhybarb is soft, about 10 minutes. Remove rhubarb from
wine, an set aside the wine to chill, the stir in dissolved gelatin.
Pour
patissiere into baked and chilled pastry, then place rhubarb and
strawberries on it and pour wine gelly on the top. Place on the
fridge for about 3 hours.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)