Prosty
tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio
zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez
wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze
ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość…
czekolady:) Całość przełamuję galaretka malinowa, które nie
jest zbyt słodka. Po upieczeniu tortu satysfakcja gwarantowana.
tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio
zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez
wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze
ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość…
czekolady:) Całość przełamuję galaretka malinowa, które nie
jest zbyt słodka. Po upieczeniu tortu satysfakcja gwarantowana.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie:
50-55 minut
50-55 minut
Gotowe
do podania: około 4 godziny.
do podania: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
porcji z przepisu: 8 kawałków
Ciasto
czekoladowe:
czekoladowe:
- 1
szklanka cukru - ¾
szklanki mąki plus dwie kopiate łyżki - 1/4
szklanki kakao do wypieków plus jedna kopiata łyżka - 1
łyżeczka sody - 1/2
łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2
łyżeczki soli - 1/2
szklanki maślanki naturalnej - 1/4
szklanki oleju rzepakowego - 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1
duże jajko - 1/2
szklanki kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 1 1/2 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Mus
czekoladowy:
czekoladowy:
-
300
ml śmietany 36% -
200
g gorzkiej czekolady
Galaretka
malinowa:
malinowa:
-
600
g mrożonych malin -
100
ml wrzątku -
1
galaretka agrestowa
Ponadto:
250 ml śmietany 36%, dwie laski wanilii, w łyżki cukru.
250 ml śmietany 36%, dwie laski wanilii, w łyżki cukru.
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
czekoladowe:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
W
dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do
pieczenia oraz sól. Następnie wlać maślankę, jajka , olej oraz przestudzoną kawę. Całość zmiksować na gładką masę
i podzielić na trzy równe części. Każdy z trzech blatów piec
przez 30-35 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta wyjąć
z formy i pozostawić do ostygnięcia.
dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do
pieczenia oraz sól. Następnie wlać maślankę, jajka , olej oraz przestudzoną kawę. Całość zmiksować na gładką masę
i podzielić na trzy równe części. Każdy z trzech blatów piec
przez 30-35 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta wyjąć
z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Mus
czekoladowy:
czekoladowy:
W
gorącej kąpieli rozpuścić połamaną czekoladę wraz z 50 ml
śmietanki. Pozostawić do ostygnięcia ( masa musi być chłodna ale
wciąż płynna). Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubić na
sztywno. Wlać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać
do połączenia składników.
gorącej kąpieli rozpuścić połamaną czekoladę wraz z 50 ml
śmietanki. Pozostawić do ostygnięcia ( masa musi być chłodna ale
wciąż płynna). Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubić na
sztywno. Wlać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać
do połączenia składników.
Galaretka.
Mrożone
maliny wsypać na patelnię i podgrzewać dopóki cały sok nie
wyparuje a masa nie będzie gęsta, mieszając od czasu do czasu. We
wrzątku rozpuścić galaretkę i dodać do przygotowanych malin.
Pozostawić do momentu kiedy będzie chłodna i na wpół stężała.
maliny wsypać na patelnię i podgrzewać dopóki cały sok nie
wyparuje a masa nie będzie gęsta, mieszając od czasu do czasu. We
wrzątku rozpuścić galaretkę i dodać do przygotowanych malin.
Pozostawić do momentu kiedy będzie chłodna i na wpół stężała.
Pozostałą
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając nasiona wanilii i
cukier.
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając nasiona wanilii i
cukier.
Ciasta
przełożyć kolejno: musem czekoladowym, galaretką malinową i bitą
śmietaną. Pozostawić w lodówce minimum 4-5 godzin, najlepiej całą
noc.
przełożyć kolejno: musem czekoladowym, galaretką malinową i bitą
śmietaną. Pozostawić w lodówce minimum 4-5 godzin, najlepiej całą
noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Dla mnie idealny. Maliny i czekolada to moje ulubione połączenie 🙂
Jest czekolada, jest dobrze. 🙂 Tort wygląda zabójczo pysznie. I to połączenie z malinami, chylę czoła!
mam pytanie: w składnikach na ciasto nie ma podanej whisky,a w sposobie przygotowania jest- nie ma natomiast nic o kawie…
Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam! Pozdrawiam:)