Zaznacz stronę
Prosty
tort czekoladowy z galaretką malinową i musami. Ostatnio
zaniedbałyśmy kwestię naszych ulubionych tortów więc nie bez
wyrzutów sumienia prezentujemy kolejne dzieło. Podstawą jest nasze
ulubione ciasto czekoladowe a do tego jeszcze większa ilość…
czekolady:) Całość przełamuję galaretka malinowa, które nie
jest zbyt słodka. Po upieczeniu tortu satysfakcja gwarantowana.

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie:
50-55 minut
Gotowe
do podania: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków
Ciasto
czekoladowe:
  • 1
    szklanka cukru
  • ¾
    szklanki mąki plus dwie kopiate łyżki
  • 1/4
    szklanki kakao do wypieków plus jedna kopiata łyżka
  • 1
    łyżeczka sody
  • 1/2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2
    łyżeczki soli
  • 1/2
    szklanki maślanki naturalnej
  • 1/4
    szklanki oleju rzepakowego
  • 1
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1
    duże jajko
  • 1/2
    szklanki kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 1 1/2 łyżeczek
    rozpuszczalnej)
Mus
czekoladowy:
  • 300
    ml śmietany 36%
  • 200
    g gorzkiej czekolady
Galaretka
malinowa:
  • 600
    g mrożonych malin
  • 100
    ml wrzątku
  • 1
    galaretka agrestowa
Ponadto:
250 ml śmietany 36%, dwie laski wanilii, w łyżki cukru.
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
W
dużej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do
pieczenia oraz sól. Następnie wlać maślankę, jajka , olej oraz przestudzoną kawę. Całość zmiksować na gładką masę
i podzielić na trzy równe części. Każdy z trzech blatów piec
przez 30-35 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta wyjąć
z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Mus
czekoladowy:
W
gorącej kąpieli rozpuścić połamaną czekoladę wraz z 50 ml
śmietanki. Pozostawić do ostygnięcia ( masa musi być chłodna ale
wciąż płynna). Resztę dobrze schłodzonej śmietany ubić na
sztywno. Wlać ostudzoną masę czekoladową i delikatnie wymieszać
do połączenia składników.
Galaretka.
Mrożone
maliny wsypać na patelnię i podgrzewać dopóki cały sok nie
wyparuje a masa nie będzie gęsta, mieszając od czasu do czasu. We
wrzątku rozpuścić galaretkę i dodać do przygotowanych malin.
Pozostawić do momentu kiedy będzie chłodna i na wpół stężała.

Pozostałą
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając nasiona wanilii i
cukier.
Ciasta
przełożyć kolejno: musem czekoladowym, galaretką malinową i bitą
śmietaną. Pozostawić w lodówce minimum 4-5 godzin, najlepiej całą
noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)