Zaznacz stronę
Świerze
warzywa zapiekane z oliwą, rozmarynem i tymiankiem, podane z
grillowanym łososiem. Sobotnie wyprawy na okoliczny targ zaowocowały
wieloma wspaniałymi przepisami, którymi będziemy się z Wami
dzielić. Dzisiaj proponujemy młode ziemniaki, botwinkę, marchew i
cukinię. Warzywa pieczone są z dodatkiem oliwy oraz świeżego
tymianku, rozmarynu i czosnku. Po upieczeniu są bardzo aromatyczne i
mogą posłużyć jako dodatek do wielu dań, na blogu występują z
łososiem i pesto. Smacznego!

Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: nieco ponad godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje
  • 150
    g łososia
  • 2
    łyżki zielonego pesto
  • pęczek
    botwiny
  • 3
    duże, młode ziemniaki
  • 2
    główki czosnku
  • 2
    marchewki
  • 1
    młoda cukinia
  • 2
    łyżki oliwy
  • kilka
    gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
  • sól
    i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Przygotować żaroodporne naczynie do
zapiekania.
Warzywa
umyć i pokroić w plastry. Główki czosnku przekroić na pół.
Warzywa włożyć do naczynia zalać oliwą, doprawić solą i
pieprzem, dodać przyprawy.
Piec
przez 50 minut, w połowie można zamieszać warzywa.
20
minut przed końcem pieczenia warzyw przygotować łososia:
podzielić na dwa filety, oprószyć solą i pieprzem, posmarować
pesto. Piec przez 5-7 minut na patelni grillowej.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Baked
vegetables.

Potatoes,
carrot and beetroot baked with olive, thyme rosemary and garlic.

Preparation: 
15 minutes.
Baking:
50 minutes.
All
ready
about an hour.
Servings:
2.
  • 150
    g fresh salmon
  • 2
    tbsp green pesto
  • 4
    young beetroots
  • 3
    big potatoes
  • 2
    garlic bulbs
  • 2 carrots
  • 1
    young zucchini
  • 2
    tbsp olive oil
  • a
    few twigs of fresh rosemary and thyme
  • salt
    and pepper
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare medium casserole.
Slice
cleaned vegetables. Cut the garlic into a half. Place the vegetables
in prepared casserole, add thyme and rosemary, olive oil, salt and
pepper and mix. Place in the oven and bake for 50 minutes.
Heat
non stick grilling pan. Spread pesto on the salmon, and grill for
about 5-7 minutes. Serve with the vegetables.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)