Zaznacz stronę

Delikatne
ciastka w czerwonym kolorze (choć na zdjęciu bardziej różowe niż czerwone:)) z dodatkiem lekkiej śmietany. Bardzo
fajny pomysł na zrobienie błyskawicznego i efektownego deseru.
Ciastka są lekkie, pochodzą z przepisu na matcha donuts. Ciekawa
alternatywa od muffin i ciasteczek.

  • 100
    g mąki pszennej
  • 2
    łyżki cukru pudru
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • szczypta
    soli
  • 1
    łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
  • 1
    jajko, roztrzepane
  • 80
    ml mleka
  • 2
    łyżki masła
  • 1
    łyżka miodu
  • 200
    ml schłodzonej śmietany 36%
  • 2
    łyżki cukru
  • ziarna
    z 1 laski wanilii
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Formę do pieczenia pączków wysmarować masłem i
wysypać bułką tartą.
W
dużej misce połączyć wszystkie sypki składniki. W garnuszku
roztopić masło z miodem i dodać do miski. Wlać roztrzepane jajko
i mleko, zmiksować wszystko na gładką masę. Na koniec dodać
czerwony barwnik.
Za
pomocą rękawa cukierniczego wypełnić otwory formy masą na
pączki, w taki sposób aby zakryć wierzch*. Dzięki użyciu rękawa
dużo prościej nałożyć masę do formy. Piec przez 15 minut.
Dobrze
schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
dwie łyżki cukru i ziarna wanilii. Bitą śmietanę za pomocą
rękawa wycisnąć w ostudzone ciastka.
* jeżeli ciastka wyrosną zbyt duże spody można ściąć nożem żeby były idealnie równe. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Red
velvet mini cakes.

Preparation: 
30 minutes.
Baking:
15 minutes.
All
ready
about 1 hour.
Servings:
8.
  • 100
    g all purpose flour
  • 2
    tbsp caster sugar
  • 1
    tsp baking powder
  • a
    pinch of salt
  • 1
    tbsp red food coloring
  • 1
    egg, lightly beaten
  • 80
    ml milk
  • 2
    tbsp butter
  • 1
    tbsp honey
  • 200
    ml double cream, chilled
  • 2
    tbsp sugar
  • beans
    from 1 vanilla stick
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter doughnut spring form pan and sprinkle with
caster sugar.
Mix
all dry ingredients in a big bowl. In a small pot melt the butter and
honey, pour into dry mixture. Add beaten egg and milk and mix well
until it’s combined. Lastly stir in red food coloring.
Pour
the batter into prepared pan, covering all whole. Bake for 15
minutes.
Beat
chilled cream. When it’s stiff mix in sugar and vanilla beans.
Decorate chilled cakes.
Like
us on facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)