Zaznacz stronę

Prosta
i lekka sałatka z kaszą kuskus i warzywami.

Przygotowanie: 25 minut.
Gotowe
do podania: od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
  • 1
    szklanka kaszy kuskus
  • 1
    1/4 szklanki bulionu lub zwykłego wrzątku *
  • 2-3
    garście roszponki
  • kilka
    łodyg świeżego selera naciowego
  • kilka
    rzodkiewek
  • połowa
    brokuła
    Sos:
  • pól
    łyżki octu balsamicznego
  • 2
    łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta
    pieprzu i soli
  • tymianek
    i bazylia (świeże lub w proszku)
Wykonanie:
Do
garnka wlać bulion lub wrzątek*. Jeżeli używamy zwykłego wrzątku
można dodać łyżkę oliwy do wody oraz sól i pieprz, wtedy smak
będzie bardziej wyrazisty. Przykryć i odstawić na 5-7 minut. Po
tym czasie cała woda powinna wsiąknąć. Kuskus rozdrobnić
widelcem, przesypać do miski w której będziemy przygotowywać
sałatkę i zostawić do ostudzenia.
Brokuła
włożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby sięgał do końca
korzenia. Trzymać pod przykryciem 7-10 minut. Dzięki tej metodzie
brokuł będzie miał idealną miękkość, nie będzie rozgotowany i
zachowa świeżość. Warzywa pokroić i dodać do wystudzonej kaszy.
Potem dodać jeszcze roszponkę i brokuła, dobrze wymieszać.
Wszystkie
składniki na sos dobrze wymieszać i dodać do sałatki.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Couscous
summer salad.

Preparation: 
25 minutes.
All
ready
right after preparing.
Servings:
4.
  • 1
    cup couscous
  • 1
    1/4 cup vegetable stock
  • 2-3
    handful of lamb’s lettuce
  • a
    few stems of celery, sliced
  • a
    few radishes sliced
  • half
    of broccoli, boiled
    Sauce:
  • 1/2
    tbsp balsamic vinegar
  • 2
    tbsp olive oil
  • a
    pinch of salt and pepper
  • fresh
    thyme and basil
Directions:
Place
couscous in a medium pot and
pour into hot vegetable stock. Cover with a pot an set aside for 5
minutes. Then mix using spoon or fork. Set aside to chill. Place cold
couscous on a salad bowl. Add vegetables and mix.
Mix
well all sauce ingredients and pour into salad, mix.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)