Prosta
i lekka sałatka z kaszą kuskus i warzywami.
Przygotowanie: 25 minut.
Gotowe
do podania: od razu.
do podania: od razu.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
porcji z przepisu: 4 porcje
-
1
szklanka kaszy kuskus -
1
1/4 szklanki bulionu lub zwykłego wrzątku * -
2-3
garście roszponki -
kilka
łodyg świeżego selera naciowego -
kilka
rzodkiewek -
połowa
brokułaSos: -
pól
łyżki octu balsamicznego -
2
łyżki oliwy z oliwek -
szczypta
pieprzu i soli -
tymianek
i bazylia (świeże lub w proszku)
Wykonanie:
Do
garnka wlać bulion lub wrzątek*. Jeżeli używamy zwykłego wrzątku
można dodać łyżkę oliwy do wody oraz sól i pieprz, wtedy smak
będzie bardziej wyrazisty. Przykryć i odstawić na 5-7 minut. Po
tym czasie cała woda powinna wsiąknąć. Kuskus rozdrobnić
widelcem, przesypać do miski w której będziemy przygotowywać
sałatkę i zostawić do ostudzenia.
garnka wlać bulion lub wrzątek*. Jeżeli używamy zwykłego wrzątku
można dodać łyżkę oliwy do wody oraz sól i pieprz, wtedy smak
będzie bardziej wyrazisty. Przykryć i odstawić na 5-7 minut. Po
tym czasie cała woda powinna wsiąknąć. Kuskus rozdrobnić
widelcem, przesypać do miski w której będziemy przygotowywać
sałatkę i zostawić do ostudzenia.
Brokuła
włożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby sięgał do końca
korzenia. Trzymać pod przykryciem 7-10 minut. Dzięki tej metodzie
brokuł będzie miał idealną miękkość, nie będzie rozgotowany i
zachowa świeżość. Warzywa pokroić i dodać do wystudzonej kaszy.
Potem dodać jeszcze roszponkę i brokuła, dobrze wymieszać.
włożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby sięgał do końca
korzenia. Trzymać pod przykryciem 7-10 minut. Dzięki tej metodzie
brokuł będzie miał idealną miękkość, nie będzie rozgotowany i
zachowa świeżość. Warzywa pokroić i dodać do wystudzonej kaszy.
Potem dodać jeszcze roszponkę i brokuła, dobrze wymieszać.
Wszystkie
składniki na sos dobrze wymieszać i dodać do sałatki.
składniki na sos dobrze wymieszać i dodać do sałatki.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Couscous
summer salad.
Preparation:
25 minutes.
25 minutes.
All
ready: right after preparing.
ready: right after preparing.
Servings:
4.
4.
-
1
cup couscous -
1
1/4 cup vegetable stock -
2-3
handful of lamb’s lettuce -
a
few stems of celery, sliced -
a
few radishes sliced -
half
of broccoli, boiledSauce: -
1/2
tbsp balsamic vinegar -
2
tbsp olive oil -
a
pinch of salt and pepper -
fresh
thyme and basil
Directions:
Place
couscous in a medium pot and
pour into hot vegetable stock. Cover with a pot an set aside for 5
minutes. Then mix using spoon or fork. Set aside to chill. Place cold
couscous on a salad bowl. Add vegetables and mix.
couscous in a medium pot and
pour into hot vegetable stock. Cover with a pot an set aside for 5
minutes. Then mix using spoon or fork. Set aside to chill. Place cold
couscous on a salad bowl. Add vegetables and mix.
Mix
well all sauce ingredients and pour into salad, mix.
well all sauce ingredients and pour into salad, mix.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
for all the comments, every word means a lot for us:)
właśnie takie lekkie potrawy są najlepsze wiosną i latem 🙂