Zaznacz stronę

Kremowa
zupa z kukurydzą i mlekiem kokosowym na ostro. Bardzo prosta zupa o
niezwykle głębokim smaku i orientalnej nucie. Bardzo gęsta,
niezwykle aromatyczna i bardzo sycąca. Naturalnie słodkie ziarna
kukurydzy świetnie komponują się z dodatkiem curry i ostrej
papryki.

Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
  • 5
    kolb kukurydzy
  • 350
    ml bulionu warzywnego
  • 1
    mała cebula
  • 2
    ząbki czosnku
  • 3
    łyżki oleju
  • łyżeczka
    startego imbiru
  • pół
    łyżeczki słodkiej papryki
  • 1
    łyżeczka curry
  • pół
    łyżeczki kurkumy
  • pół
    łyżeczki ostrej papryki
  • 150
    ml mleka kokosowego
  • sól
    i pieprz
Wykonanie:
Usunąć
ziarna z kukurydzy używając ostrego noża.
Olej
rozgrzać na patelni. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na gorący
tłuszcz. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir.
Podsmażać, ciągle mieszając. Gdy cebula będzie lekko złota
dodać ziarna kukurydzy i smażyć do 7 minut, mieszając od czasu do
czasu.
Bulion
doprowadzić do wrzenia. Dodać całą zawartość patelni, wszystkie
przyprawy i gotować przez 25 minut bez przykrycia. Po tym czasie
odebrać trochę płynu do miseczki i rozrobić w nim mleko kokosowe.
Wlać z powrotem do garnka, zamieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie używając blendera zmiksować całość do uzyskania
gładkiego kremu. Całość podgrzać, skosztować i dodać jeszcze
trochę przypraw jeżeli będzie to konieczne. Podawać gorące.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Coconut
and corn creamy soup.

Preparation: 
50 minutes.
All
ready
about an hour.
Servings:
4.
  • 5
    corncobs , maize removed
  • 350
    ml vegetable stock
  • 1
    small onion, chopped
  • 2
    garlic cloves, crushed
  • 3
    tbsp canola oil
  • 1
    tsp grated ginger
  • 1/2
    tsp sweet pepper
  • 1
    tsp curry
  • 1/2
    tsp turmeric
  • 1/2
    tsp red pepper
  • 150
    ml coconut cream
  • salt
    and pepper
Directions:
Heat
oil on non stick frying pan. When it’s hot add onion, garlic and
ginger. Fry about 4 minutes, stirring from time to time. Then add
corn and fry about 7 minutes.
Heat
the vegetable stock. When it’s boiling add corn mixture, all
seasonings and stir. Boil for about 25 minutes, without the lid.
After this time pour into coconut cream and mix. Set aside to chill
and blend, using food processor, until it’s creamy. Heat before
serving, and if You think its necessary add some more seasonings.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)