Zaznacz stronę

Lekki
sernik z ricotty na owsianym spodzie z malinami, borówkami i
poziomkami. Cudowny, idealny deser na lato ze świeżymi owocami.
Spód jest bardzo chrupiący, z dodatkiem miodu i cynamonu, natomiast
masa kremowa i lekka. Na wierzchu znajdują się dwa rodzaje malin,
poziomki i borówki. Oczywiście owoce można dobrać wedle gustu lub
tego co mamy akurat w lodówce, a sernik na pewno nie straci. Polecam
serdecznie ten sernik, jest idealny na gorące dni:)

Przygotowanie: 20
minut.
Pieczenie:
10 minut.
Gotowe
do podania: około
4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Spód:
  • 1
    szklanka płatków owsianych
  • 2
    łyżki miodu
  • 2
    łyżki masła
  • pół
    łyżeczki cynamonu
Sernik:
  • 500
    g ricotty
  • 250
    g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150
    ml mleka skondensowanego
  • 50
    ml śmietanki 30%
  • 1
    łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku.
Ponadto:
ulubione owoce (maliny, poziomki i borówki).
Wykonanie:
Przygotować
tortownicę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180C.
Płatki
nieco pokruszyć i wsypać do miski. Miód, masło i cynamon włożyć
do małego garnuszka, postawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia
składników. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Masę włożyć
do tortownicy dociskając do spodu. Piec przez 10 minut i pozostawić
do ostygnięcia.
Sernik:
Ricottę
odsączyć z wody i włożyć do średniego garnka. Dodać ser, mleko
skondensowane i śmietankę, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Następnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Przygotowaną masę
wylać na całkowicie schłodzony spód, udekorować owocami i
wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Ricotta
cheesecake.

Soft
ricotta cheesecake with berries on oat bottom.

Preparation: 
20 minutes.
Baking:10
minutes.
All
ready
about 4 hours.
Servings:
10.
Oat
bottom:
  • 1
    cup rolled oats
  • 2
    tbsp liquid honey
  • 2
    tbsp butter, melted and chilled
  • `/2
    tsp cinnamon
Cheesecake:
  • 500
    g ricotta cheese
  • 250
    g cream cheese
  • 150
    ml condensed milk
  • 50
    ml double cream
  • 1
    tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp of boiling water
  • some
    blackberries, raspberries and wild strawberries.
Directions:
Prepare
22 cm round baking tin, preheat the oven to 180C.
Mix
honey with cinnamon and butter. Pour into oats and mix well. Place
the mixture in the tin, press evenly over the base. Bake for 10
minutes. Set aside to chill.
Place
cream cheese and ricotta on a medium bowl, add cream, condensed milk,
Mix well and lastly stir in dissolved gelatin. Pour into prepared
tin and top with berries. Place on the fridge for at least 4 hours
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)