Zaznacz stronę

Biszkopt
przekładany galaretką porzeczkową i kremem mascarpone. Sezon na
porzeczki trwa na całego, w domu już stoi kilkanaście słoików z
dżemem. Bardzo lubię porzeczki deserach gdyż ich naturalna
kwasowość fajnie kontrastuje się ze słodkimi kremami. Do
galaretki dodałam jeszcze nieco czerwonego wina Merlot, który
jeszcze bardziej podkreślił ich smak. Cudowny tort, nieco wykwintny
ale wyjątkowo pyszny:)

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie:
25 minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Biszkopt:
  • 6
    jajek w temperaturze pokojowej
  • 1
    szklanka cukru
  • 1
    szklanka mąki pszennej
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300
    ml śmietany 30%
  • 2
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 250
    g serka mascarpone
  • 4
    łyżki cukru pudru
Galaretka:
  • 500
    g czarnej porzeczki
  • 3
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 50
    ml wina czerwonego Merlot
  • 60
    g cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy 18 centymetrów wyłożyć
papierem do pieczenia.
Jajka
połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa
powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z
proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą
łyżką. Połowę masy przelać do blachy i piec 25 minut. Powtórzyć z resztą ciasta. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia i każdy blat przekroić na pół. 
Galaretka:
Porzeczki
umyć i wrzucić na patelnię. Położyć na gaz i podgrzewać dopóki
puszczą sok. Następnie dodać cukier i wino, pomieszać. Trzymać
na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sok się zredukuje i
owoce zgęstnieją. Wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia.

Krem:
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Następnie dodać mascarpone i wymieszać. Na koniec wmieszać
rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę.
Biszkopty
przekładać kolejno: galaretką, połową masy mascarpone i znowu
porzeczkami. Reszta masy ozdobić tort. Pozostawić w lodówce na
całą noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Blackcurrant and mascarpone cream torte. 

Preparation: 
60 minutes.
Baking:
45 minutes.
All
ready
second day.
Servings:
10.

Sponge
cake:
  • 6
    eggs, room temperature
  • 1
    cup sugar
  • 1
    cup all purpose flour
  • 2
    tsp baking powder
Cream:
  • 300
    ml double cream
  • 2
    gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
  • 250
    g mascarpone cheese
  • 4
    łtbsp caster sugar
Blackcurrant:
  • 500
    g blackcurrant
  • 3
    tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
  • 50
    ml Merlot
  • 60
    g sugar
Directions:
Cake:
Preheat
the oven to 170C. Line two 18 cm baking pan with parchment paper.
Mix
eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and
fluffy. Next stiff in flour and baking powder.
Using wooden spoon stir gently. Pour the batter
into two. Bake for 25 minutes and set aside to chill. When it’s
cold cut into halves.
Cream:
Beat
the cold cream until is thick and shiny. Stir in caster sugar and
mascarpone . Lastly add dissolved gelatin, mix well.
Blackcurrant
jelly.
Place
small saucepan on the heat, add berries, sugar , Merlot and boil until
the mixture is thick. Stir in dissolved gelatin. Set aside to chill.
Assemble the cake: spread half of the jelly, then half of the mascarpone and
the remaining jelly. Decorate with remaining mascarpone cream and
place in the fridge to set.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)