Zaznacz stronę

Lekki
i puszysty biszkopt z delikatną masą z serka i truskawek.
Błyskawiczne, wyjątkowo pyszne i letnie ciasto.

Przygotowanie: 30
minut.
Pieczenie:
40 minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Biszkopt:
  • 5
    jajek
  • 3/4
    szklanki cukru
  • 3/4
    szklanki mąki pszennej
  • 1/4
    szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta
    soli
*
przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Sernik:
  • 350
    g truskawek, szypułkowanych
  • 900
    g sera trzykrotnie zmielonego
  • 350
    ml mleka skondensowanego
  • 200
    g białej czekolady
  • 250
    ml śmietanki 30%
  • 1
    łyżka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
Wykonanie:
Blachę
o 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do
175C.
Białka
wbić do dużej miski i dodać sól. Żółtka odłożyć na bok.
Obydwie mąki przesiać. Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać
cukier, stopniowo, cały czas miksując. Powinny być sztywne i
błyszczące. Następnie dodawać po jednym żółtko, cały czas
miksując. Na koniec przesiać do jajek obydwie mąki, zmniejszając
obroty na najniższą prędkość. Masę przelać do przygotowanej
blachy i piec przez 35-40 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa
serowa:
Truskawki
rozgnieść na miazgę, np. za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Powstały sok odlać tak aby pozostał sam miąższ.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do całkowitego
ostudzenia.
Żelatynę
rozpuścić we wrzątku. Poczekać, aż całkiem zastygnie.
Ser
zmiksować ze śmietanką, mlekiem, schłodzoną czekoladą ( jeśli
za bardzo zastygnie można ja rozrobić ze śmietanką). Następnie
wmieszać wcześniej przygotowane truskawki. Zastygniętą żelatynę
postawić na gazie i rozpuścić, cały czas mieszając. Powinna był
płynna, ale nie nazbyt ciepła. Wlać do przygotowanej masy serowej
i wymieszać. Ser wylać na wystudzony biszkopt i wstawić do
lodówki, na minimum 4 godziny do zastygnięcia. Przetrzymywać w
lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!



Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
___________
_______________________________________________________________________________

Strawberry
and cream cheese cake.

Preparation: 
30 minutes.
Baking:
40 minutes.
All
ready
about 4 hours.
Servings:
20.

Cheesecake
mousse:
  • 350
    g strawberries, hulled
  • 900
    g cream cheese
  • 350
    ml can condensed milk
  • 200
    g white chocolate, melted and chilled
  • 250
    ml double cream
  • 3
    tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
Sponge
cake:
  • 5
    eggs
  • 3/4
    cup sugar
  • 3/4
    all purpose flour
  • 1/4
    cup corn meal
  • a
    pinch of salt
Directions:
Line
25×30 cm baking pan with a parchment paper. Preheat the oven to 175C.
Separate
whites from yolks. Set aside the yolks. Add salt to he whites and
beat until shiny and stiff. Keep beating, adding sugar. Then add
yolks, one by one. Then stiff in both flours and mix until well
combined. Pour into prepared baking pan and bake for 40 minutes. Set
aside to chill.
Cream
cheese mouse:
Blend
the strawberries. Set aside.
Melt
the white chocolate, set aside to chill.
Dissolve
the gelatin, set aside to chill.
Mix
cream cheese with double cream, milk, white chocolate, Then mix in
blended strawberries and gelatin. Place chilled sponge cake on the
baking pan, pour into the cheese mixture. Place in the fridge for
about 2 hours to set.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)