Zaznacz stronę
Ciasto
z oliwą, szampanem i śliwkami.

Niezwykle
bogate w różnorodne smaki ciasto. Pierwszy raz robiłam ciasto na
oliwie (a jest jej w środku dość dużo) i na pewno nie ostatni.
Tekstura jest specyficzna: bardzo wilgotna i nieco ciężka. Ciasto
jest dość słodkie i świetnie smakuje z kwaskowatymi śliwkami.
Bardzo ciekawa propozycja dla lubiących eksperymenty w kuchni. Ja na
pewno jeszcze nie raz sięgnę po przepisy na ciasta z oliwą.
Przygotowanie: 20
minut.
Pieczenie: 60
minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
  • 250
    g śliwek węgierek
  • 2
    szklanki mąki pszennej
  • 1
    3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1
    1/2 łyżeczki soli
  • pół
    łyżeczki sody
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • 1
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1
    1/4 szklanki mleka
  • 3
    duże jajka
  • skórka
    starta z jednej cytryny
  • 2
    łyżki soku z cytryny
  • 6
    łyżek szampana
Wykonanie:
Przygotować
blachę(10×35 cm) – spód i boki wysmarować masłem. Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
Umyte
śliwki pokroić na ćwiartki. Ułożyć na dnie przygotowanej
blaszki.
W
jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej
zmiksować wszystkie mokre i połączyć z suchymi do uzyskania
gładkiej masy. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do
piekarnika. Piec od 50 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy
ciasto jest już dopieczone. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis
pochodzi z tej strony.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!

Smacznego!!

 

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________



Plum
olive oil cake.

Preparation:
20 minutes.
Baking:
65 minutes.
All
ready: about 2 hours.
Serves:
20.
  • 250
    g plums, pitted and halved
  • 2
    cups all purpose flour
  • 1
    3/4 cup brown sugar
  • 1/2
    tsp salt
  • 1/2
    tsp baking powder
  • 1
    tsp baking soda
  • 1
    1/3 cup olive oil
  • 1
    1/4 cup milk
  • 3
    big eggs
  • lemon
    rind from 1 lemon
  • 2
    tbsp lemon juice
  • 6
    tbsp champagne
Directions:
Preheat
the oven to 180 degrees. Butter10x35 cm baking pan , sprinkle with
some brown sugar.
Mox
together all dry ingridients. In the second bowl whisk remaining ingredients. Pour the mixture into flour in whisk until well
combined. Then stir in plums and pour everything into prepared tin.
Bake for 50-55 minutes.
Recipe
come from this wonderful blog.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)