Zaznacz stronę

Czekoladowy
biszkopt przekładany domowym powidłem wiśniowym z puszystym i
delikatnym musem.

Czarny
las to ciasto nieśmiertelne i zdecydowanie moje ulubione. Było to
pierwsze ciasto jakie piekłam własnoręcznie, więc pozostaje duży
sentyment. Dzisiaj jego nieco inna wersja: bez bitej śmietany za
to z musem czekoladowym. Podstawę tworzy prosty biszkopt
czekoladowy, do przełożenia użyłam domowego powidła wiśniowego
(przepis tutaj). Kwintesencje całości stanowi wspaniały mus
czekoladowy: bardzo prosty w wykonaniu, niezbyt słodki, składający
się tylko z dwóch składników: czekolady i jajek. Jest bardzo
lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Gdy tylko
pomyślę o deserach i czekoladzie pierwsze co przychodzi mi na myśl
to właśnie wiśnie: ich naturalnie kwaskowy smak idealnie komponuje
się ze słodyczą czekolady. Bardzo pyszny i naprawdę wyjątkowo
prosty tort, który powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych
smakoszy. 
 

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie: 15
minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto
czekoladowe :
  • 25
    g mąki pszennej
  • 85
    g cukru pudru
  • 35
    g kakao
  • 3
    duże jajka
Ponadto:
  • słoik
    powideł wiśniowych ( z tego przepisu lub kupionych)
  • 180
    g gorzkiej czekolady
  • 6
    jajek
    150 g wiśni, wydrylowanych 
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
Przygotować
tortownicę (18 cm)– spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W
dużej misce jajka oraz cukier zmiksować dopóki masa nie będzie
gęsta i puszysta. W miseczce wymieszać mąkę oraz kakao i przesiać
do mieszanki jajecznej. Delikatnie, okrężnymi ruchami wymieszać
drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę
przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez 12- 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
Mus
czekoladowy:
Czekoladę
połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do
przestudzenia.
Białka
oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do przestudzonej
czekolady.
Białka
ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do czekolady z żółtkami.
Biszkopt
włożyć do czystej tortownicy i założyć obręcz. Posmarować
powidłami, ułożyć wiśnie i wyłożyć na nie mus czekoladowy. Pozostawić w lodówce
na całą noc.
Udekorować
bitą śmietaną lub resztą musu czekoladowego oraz wiśniami.
Przepis
pochodzi z tej strony. 

Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!


______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Chocolate
black forest cake.
Preparation:
60 minutes.
Baking:
15 minutes.
All
ready: second day.
Serves:
10.
Chocolate
cake :
  • 25
    g all purpose flour
  • 85
    g caster sugar
  • 35
    g cacao
  • 3
    whole eggs
Moreover:
  • 1
    jar cherry preserve ( here is the recipe if you want use home-made
    not bought)
  • 180
    dark chocolate, chopped
  • 6
    whole eggs
  • 150
    g pitted cherries
Directions:
Chocolate
cake:
Preheat
the oven to 180 degrees. Line 18 cm tin with a parchment paper.
Crack
whole eggs into a medium bowl, add sugar and beat until pale and
foamy. In a second bowl mix together flour and cocoa, then stiff into
the eggs mixture. Mix slowly, using wooden spoon.
Pour
the mixture into prepared tins and bake for 12 – 15 minutes. Set
aside to chill.
Chocolate
mousse:
Separate
whites from yolks.
Melt
the chocolate and set aside to chill. When it’s cooled ( but still
liquid) mix in the yolks.
Beat
the whites until sticc and shiny. Then carefully mix into the
chocolate mixture.
Assembling
the cake: Place cooled chocolate cake in the tin. Spread cherry
preserve on the cake and top with pitted cherries. Then pour unto
chocolate mousse. Place i n the fridge for the whole night. Decorate
using remaining mousse and cherries.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)