Czekoladowy
biszkopt przekładany domowym powidłem wiśniowym z puszystym i
delikatnym musem.
Czarny
las to ciasto nieśmiertelne i zdecydowanie moje ulubione. Było to
pierwsze ciasto jakie piekłam własnoręcznie, więc pozostaje duży
sentyment. Dzisiaj jego nieco inna wersja: bez bitej śmietany za
to z musem czekoladowym. Podstawę tworzy prosty biszkopt
czekoladowy, do przełożenia użyłam domowego powidła wiśniowego
(przepis tutaj). Kwintesencje całości stanowi wspaniały mus
czekoladowy: bardzo prosty w wykonaniu, niezbyt słodki, składający
się tylko z dwóch składników: czekolady i jajek. Jest bardzo
lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Gdy tylko
pomyślę o deserach i czekoladzie pierwsze co przychodzi mi na myśl
to właśnie wiśnie: ich naturalnie kwaskowy smak idealnie komponuje
się ze słodyczą czekolady. Bardzo pyszny i naprawdę wyjątkowo
prosty tort, który powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych
smakoszy.
minut.
minut.
do podania: na drugi dzień.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
czekoladowe :
-
25
g mąki pszennej
-
85
g cukru pudru -
35
g kakao -
3
duże jajka
-
słoik
powideł wiśniowych ( z tego przepisu lub kupionych) -
180
g gorzkiej czekolady -
6
jajek150 g wiśni, wydrylowanych
czekoladowe:
tortownicę (18 cm)– spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
dużej misce jajka oraz cukier zmiksować dopóki masa nie będzie
gęsta i puszysta. W miseczce wymieszać mąkę oraz kakao i przesiać
do mieszanki jajecznej. Delikatnie, okrężnymi ruchami wymieszać
drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę
przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez 12- 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia.
czekoladowy:
połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do
przestudzenia.
oddzielić od żółtek. Żółtka wmieszać do przestudzonej
czekolady.
ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do czekolady z żółtkami.
włożyć do czystej tortownicy i założyć obręcz. Posmarować
powidłami, ułożyć wiśnie i wyłożyć na nie mus czekoladowy. Pozostawić w lodówce
na całą noc.
bitą śmietaną lub resztą musu czekoladowego oraz wiśniami.
pochodzi z tej strony.
do polubienia tylife na facebooku!
black forest cake.
60 minutes.
15 minutes.
ready: second day.
10.
cake :
-
25
g all purpose flour
-
85
g caster sugar -
35
g cacao -
3
whole eggs
-
180
dark chocolate, chopped -
6
whole eggs -
150
g pitted cherries
cake:
the oven to 180 degrees. Line 18 cm tin with a parchment paper.
whole eggs into a medium bowl, add sugar and beat until pale and
foamy. In a second bowl mix together flour and cocoa, then stiff into
the eggs mixture. Mix slowly, using wooden spoon.
the mixture into prepared tins and bake for 12 – 15 minutes. Set
aside to chill.
mousse:
whites from yolks.
the chocolate and set aside to chill. When it’s cooled ( but still
liquid) mix in the yolks.
the whites until sticc and shiny. Then carefully mix into the
chocolate mixture.
the cake: Place cooled chocolate cake in the tin. Spread cherry
preserve on the cake and top with pitted cherries. Then pour unto
chocolate mousse. Place i n the fridge for the whole night. Decorate
using remaining mousse and cherries.
us on facebook!
apetit!!
for all the comments, every word means a lot for us:)
ale wygląda! idealny pod każdym względem 🙂
Świetny i ciekawy wpis! 🙂
Pozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Cudowny 🙂
oj jak cudownie się zrobiło …czekoladowo 🙂
Bardzo mi się ta wersja podoba, wygląda obłędnie 🙂
moje ulubione połączenie – czekolada przełamana kwaśnymi wiśniami, mistrzostwo 🙂