Zaznacz stronę

 

Bardzo
lekkie placki z ricotty z borówkami. Wspaniały pomysł na śniadanie
lub przekąskę. Ostatnio muszę przyznać, ze dodaję ricottę
prawie do wszystkiego. Dzięki niej desery są lekkie i idealnie
komponuje się z owocami czy moim ulubionym miodem. Polecam maniakom
śniadań do wypróbowania:)

Przygotowanie:
10 minut.
Pieczenie:
20 minut.
Gotowe
do podania: około 25 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 10 placuszków
Ciasto:
  • 200
    g ricotty
  • 3
    jajka
    pół szklanki mleka
  • 2
    duże łyżki płynnego miodu
  • 120
    g mąki
  • szczypta
    soli
  • ½
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200
    g borówek
  • miód,
    ricotta do dekoracji
Wykonanie:
W dużej misce
wymieszać mleko z jajkami i miodem, składniki muszą być dobrze
połączone. Następnie wmieszać ricottę. Do płynnej mieszanki
przesiać mąkę, proszek i sól. Całość dokładnie wymieszać, do
utworzenia gładkiej masy. Na koniec delikatnie wmieszać borówki.
Dobrze
rozgrzać patelnię (ja używam małej teflonowej lub patelni
naleśnikowej). Można pierwszy raz za pomocą pędzelka posmarować
patelnię odrobiną oliwy, żeby ciasto nie przywarło. Smażyć
placuszki po około 3 minuty z każdej strony. Podawać z miodem i
ricottą.
 
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Ricotta
and blueberry pancakes.

Preparation:
10 minutes.
Baking:
20 minutes.
All
ready: 35 minutes
Serves:
10 pancakes.
  • 200
    g ricotta
  • 3
    eggs
  • 2
    tbsp liquid honey
  • 120
    g all purpose flour
  • a
    pinch of salt
  • ½
    tsp baking powder
  • 200
    g blueberries
  • honey
    and ricotta for the garnish
Directions:
In
a big bowl mix milk with honey and egg, until well combined. Then
stir in ricotta cheese. Stiff in the flour, salt and baking powder,
mix well. Stir in the blueberries.
Heat
non stick pan. When it’s hot, start cooking pancakes ( 2 spoons of
batter for one pancake). Cook for 3-4 minutes or until bubbles come
out on the top. Then turn around an cook for 2-3 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)