Zaznacz stronę
Błyskawiczne
w wykonaniu i niezwykle pyszne ciasto z wiśniami i borówkami.
Ciasto ucierane to obok drożdżowego, moje ulubione. Potrzeba do
niego podstawowych składników, które powinny być w domu plus
ulubione owoce. Jest bardzo puszyste i kremowe, nie powalająco
słodkie. Kwaskowe wiśnie idealnie się z nim komponują, a posypane
cukrem pudrem jest po prostu doskonałe. Polecam każdemu wykonanie
tego ciasto, bo kiedy Wam zasmakuje ( a wyjdzie na pewno, bo zawsze
wychodzi:)) będziecie mieli asa w rękawie, kiedy pojawia się
niespodziewani goście.

Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
  • 6
    jajek
  • szklanka
    cukru pudru
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400
    g mąki pszennej
  • pól
    szklanki mleka
  • opakowanie
    cukru waniliowego
  • 250
    g masła
  • 500
    g wydrylowanych wiśni
  • 250
    g borówek
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę 25×36 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek
W
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i
puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas
miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
Pozostałe
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
Do
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
Pieczemy
50 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

 

 
Simple cherry cake. 
Preparation: 
20 minutes.
Baking:
55 minutes.
All
ready
: about 1,5 hours.
Servings:
25.
  • 6
    eggs
  • 1
    cup sugar
  • 2
    tsp baking powder
  • 400
    g all-purpose flour
  • 1/2
    cup milk
  • 10
    g vanilla sugar
  • 250
    g butter
  • 500
    g pitted cherries
  • 250
    g blueberries
*all ingredients should be in room temperature.
Directions:
Cake:
Preheat
the oven to 180C. Line large ( about 25×36 cm) baking tray with
parchment paper.
Separate
whites from yolks. Add a pinch of salt into the whites and place them
in the fridge.
In
a big bowl beat the butter with vanilla and caster sugar. It should be
fluffy, pale and creamy – it may takes up to 10 minutes. Then add
yolks, one by one, keep beating. Combine sifted flour and sugar.
Add alternately some flour and milk, keep whisking.
Lastly
beat the whites until shiny and stiff. Mix in into prepared batter,
using wooden spoon. Pour into prepared tray and top with fruits.
Bake
for 50 minutes.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)