Zaznacz stronę

 

Sernik
na spodzie musli z jogurtem oraz śliwkami w syropie.

Kolejna
propozycja ze śliwkami, tym razem padło na sernik. De facto wyszło
cos na miarę wielkiego jogurtu z musli i owocami:) Spód zrobiony
jest z płatków owsianych pieczonych z dodatkiem masła orzechowego
i miodu – smakuje jak wielki batonik. Masa jogurtowa jest bardzo
kremowa i nie ma w sobie w ogóle cukru. Lekko kwaskowate śliwki
gotowałam z syropie z cukru muscovado i szampana – są bardzo
miękkie a syrop nadaje ciastu słodyczy. Sernik wyszedł
fantastyczny, na prawdę polecam. Połączenie miodu i masła
orzechowego świetnie się sprawdza – już niedługo na blogu
pojawia się batoniki na tej bazie:) Tymczasem zapraszam do oglądania
zdjęć i pieczenia!
Przygotowanie: 40
minut.
Pieczenie: 15
minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.
Spód:
  • 200
    g płatków owsianych górskich
  • 2
    kopiate łyżki płynnego miodu
  • 2
    kopiate łyżki masła orzechowego ( minimum 90% zawartości
    orzechów)
  • łyżka
    masła
Masa:
  • 600
    g jogurtu greckiego
  • 250
    g sera mascarpone
  • 3
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 6 łyżkach wody
Śliwki
w syropie:
  • 350
    g śliwek węgierek ( najlepiej dość twardych)
  • 3
    łyżki cukru muscovado
  • 4
    łyżki wody
  • 4
    łyżki szampana
Wykonanie:
Spód:
Piekarnik
rozgrzać do 180C. Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm.
Masło
orzechowe, masło i miód włożyć na małego garnuszka. Podgrzewać
dopóki nie zacznie wrzeć i zdjąć z gazu. Połączyć z płatkami
owsianymi. Masę przełożyć do blachy dociskając płatki do dna
np. za pomocą szklanki. Piec przez 15 minut i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Masa:
Jogurt
zmiksować z mascarpone. Wmieszać rozpuszczona i ochłodzoną
żelatynę. Przelać na całkowicie wystudzony spód. Sernik włożyć
na całą noc. Śliwki przygotować zaraz przed podaniem.

Śliwki:
Śliwki
umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć na żeliwną
patelnię, dodać cukier, wodę i szampana. Doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut ( zależy od śliwek:
powinny być miękkie ale pozostać w całości). Kiedy śliwki będą
już gotowe odcedzić je z płynu pozostałego na patelni i odłożyć.
Pozostały płyn gotować na dużym ogniu jeszcze 2-3 minuty: do
uzyskania gęstego syropu.

Zaraz
przed podaniem sernik udekorować ostudzonymi śliwkami i syropem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!


Smacznego!!


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Yogurt
cheesecake with muesli crust and plums.
Preparation:
40 minutes.
Baking:
15 minutes.
All
ready: second day.
Serves:
8.
Crust:
  • 200
    g rolled oats
  • 2
    tbsp liquid honey
  • 2
    tbsp creamy peanut butter
  • 1
    tbsp butter
Cheesecake:
  • 600
    g Greek yogurt
  • 250
    g mascarpone cheese
  • 3
    łtbsp gelatin dissolved in 6 tbsp hot water
Plums
in syrup:
  • 350
    g plums, pitted and halved
  • 3
    tbsp dark muscovado sugar
  • 4
    tbsp water
  • 4
    tbsp champagne
Directions:
Crust:
Preheat
the oven to 180 degrees. butter 18 cm round cake tin.
Place
butter, peanut butter and honey in a small sauce pan and heat until
well combined. Mix in rolled oats. Pour the mixture into prepared
tin and press it to the bottom. Bake for 15 minutes and set aside to
chill completely.
Cheesecake:
Whisk
yogurt with mascarpone, mix in dissolved gelatin. Pour into chilled
muesli crust and place in the fridge for the whole night.
Plums
in syrup:
Prepare
the plums when the cheesecake is already set.
Place
water champagne sugar and plums in a medium simmering pan. Heat until
the plums are soft. Them remove them from the pan and boil the syrup
for another 5-7 minutes until is very thick. Set aside to chill
completely. Garish cheesecake with plums and serve.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)