Tort
czekoladowy z dużą ilością czereśni oraz śmietankowym serkiem
na wierzchu. Tort sam w sobie jest bardzo prosty ale wyjątkowo
wyrazisty w smaku. Gotowane czereśnie nadal pozostały nieco
chrupkie, co nadaje całości ciekawej tekstury. Cały tort nie jest
bardzo słodki i bardzo delikatny. Czereśnie są słodkie i twardsze
niż wiśnie, o wiele rzadziej wykorzystywane w deserach. Ja
osobiście lubię obydwie opcje, jednak przyznam, że częściej
robię słodkości z wiśniami. Dlatego ten tort okazał się miłą
niespodzianką i dzielę się nim z Wami na blogu.
Przygotowanie: 60
minut.
minut.
Pieczenie: 45
minut.
minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 12 kawałków.
porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto
czekoladowe :
czekoladowe :
-
1
¾ szklanki mąki
-
2
szklanki cukru -
¾
szklanki kakao -
2
łyżeczki sody -
1
łyżeczka proszku do pieczenia -
1
łyżeczka soli -
1
szklanka maślanki naturalnej -
pół
szklanki oleju rzepakowego -
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego -
2
duże jajka -
1
szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
rozpuszczalnej)
Czereśnie:
-
500
g czereśni, wydrylowanych -
4
łyżki cukru -
2
łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
Krem
z serka:
z serka:
-
200
g kremowego serka -
150
ml śmietanki 36% -
2
łyżki cukru -
łyżka
żelatyny rozpuszczona w dwóch łyżkach wrzątku
Wykonanie:
Ciasto
czekoladowe:
czekoladowe:
Przygotować
2 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe
ciasto przelać po równo do 2 tortownic i piec przez 30-35 minut, do
suchego patyczka.
ciasto przelać po równo do 2 tortownic i piec przez 30-35 minut, do
suchego patyczka.
Po
zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach
(około 10 minut), a potem luzem.
zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach
(około 10 minut), a potem luzem.
Krem:
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Następnie wmieszać serek oraz ostudzoną żelatynę. Wstawić do
lodówki.
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Następnie wmieszać serek oraz ostudzoną żelatynę. Wstawić do
lodówki.
Czereśnie:
Wydrylowane
czereśnie włożyć na patelnię, dodać odrobinę wody oraz cukier.
Postawić na gaz i podgrzewać dopóki owoce nie puszczą soku.
Gotować 10-15 minut, wmieszać żelatynę i odstawić do stężenia.
czereśnie włożyć na patelnię, dodać odrobinę wody oraz cukier.
Postawić na gaz i podgrzewać dopóki owoce nie puszczą soku.
Gotować 10-15 minut, wmieszać żelatynę i odstawić do stężenia.
Ostudzone
blaty przełożyć czereśniami i kremem. Wstawić do lodówki na
cała noc.
blaty przełożyć czereśniami i kremem. Wstawić do lodówki na
cała noc.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Wild
cherry chocolate cake.
Preparation:
60 minutes.
60 minutes.
Baking:
45 minutes.
45 minutes.
All
ready: second day.
ready: second day.
Serves:
12.
12.
Chocolate
cake:
cake:
-
1
¾ cup white flour -
2
cups raw sugar -
¾
cup dark cocoa -
2
tsp baking soda -
1
tsp baking powder -
1
tsp salt -
1
cup plain buttermilk -
½
cup canola oil -
2
tsp vanilla essence -
2
big eggs -
1
cup coffee
Cherries:
-
500
g wild cherries, pitted -
4
tbsp sugar -
2
tbsp gelatin dissolved in 50 ml hot water
Cheese
creme:
creme:
-
200
g cream cheese -
150
ml double cream -
2
tbsp sugar -
1
tbsp gelatin dissolved in 30 ml hot water
Directions:
Chocolate
cake:
cake:
Preheat
the oven to 180 degrees. Line two 22 cm each tins with a parchment
paper.
the oven to 180 degrees. Line two 22 cm each tins with a parchment
paper.
In
a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking
powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and
coffee. Blend it together using electric beaters.
a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking
powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and
coffee. Blend it together using electric beaters.
Pour
the mixture into prepared tins and bake for 35 minutes. Set aside to
chill.
the mixture into prepared tins and bake for 35 minutes. Set aside to
chill.
Cheese
creme:
creme:
Beat
chilled cream until its stiff and shiny, add sugar at the end. Then
mix in cream cheese and cold gelatin. Place in the fridge.
chilled cream until its stiff and shiny, add sugar at the end. Then
mix in cream cheese and cold gelatin. Place in the fridge.
Cherries:
Place
pitted cherries on medium sauce pan, add sugar and a few spoons of
water. Place in the heat for about 10-15 minutes, stir from time to
time. Fruits should be a little thick and most liquid should be gone.
Lastly stir in dissolved gelatin and set aside to coll completely .
pitted cherries on medium sauce pan, add sugar and a few spoons of
water. Place in the heat for about 10-15 minutes, stir from time to
time. Fruits should be a little thick and most liquid should be gone.
Lastly stir in dissolved gelatin and set aside to coll completely .
Assembling
the cake: place cherries on the first cake, top with the second one.
Spread crème on the top and garnish with cherries. Place in the
fridge for whole night.
the cake: place cherries on the first cake, top with the second one.
Spread crème on the top and garnish with cherries. Place in the
fridge for whole night.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
for all the comments, every word means a lot for us:)
Śliczne zdjęcia. Wygląda fantastycznie! 🙂
Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie 🙂
Pięknie wygląda Twój tort, a już sobie wyobrażam jak musi smakować 😉
Mmm, wygląda wspaniale 🙂
Ja czereśnie najbardziej lubię świeże, a właśnie do ciast wolę wiśnie 🙂
Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl
this is just the most beautiful cake!
wygląda wspaniale… jest na pewno smaczny, na liscie do wypróbowania 🙂