Zaznacz stronę

Pyszne
i zdrowe batoniki musli z cukinią, miodem, masłem orzechowym i
bakaliami. 

 

 

Pierwsze
batony jakie udało mi się wykonać i to jakie pyszne. W ogóle nie
umywają się do tych sklepowych które zawierają mało składników
odżywczych, masę cukru i są na dodatek jak kamienie w opakowaniach
foliowych. Te są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach –
wszystko dzięki obecności cukinia i masła orzechowego. Zachowując
ta bazę do batoników można dodać praktycznie wszystko na co ma
się ochotę: u nas były to płatki owsiane, otręby, mieszanka
muesli, mieszanka bakalii, nasiona chia i pszenicę w miodzie.
Idealne do pracy, szkoły i zjedzenia całej blachy zaraz po
upieczeniu:)

Przygotowanie:
około 15 minut.
Pieczenie:
25 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 10 batoników.
  • 2
    szklanki startej cukinii ( mniej więcej jedna duża cukinia)
  • 3
    szklanki płatków owsianych górskich
  • 1
    szklanka pszenicy w miodzie
  • 1
    szklanka mieszanki muesli
  • pół
    szklanki ulubionych bakalii
  • 2
    łyżeczki nasion chia
    2 łyżki jagód goji
  • szczypta
    soli
  • pół
    łyżeczki cynamonu
  • pół
    szklanki masła orzechowego
  • pół
    szklanki miodu
  • łyżka
    masła
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180C, dużą blachę ( moja 26×36 cm ) wysmarować
delikatnie masłem.
Cukinię
zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie
usunąć z niej cały sok, przeciskając miąższ przez czystą
ścierkę. Cukinię włożyć do dużej miski.
W rondelku
umieścić miód i obydwa masła, podgrzewać do uzyskania jednolitej
masy.
Do cukinia
dodać wszystkie pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Mieszankę
przesypać do blachy i bardzo dobrze docisnąć do dna.
Piec przez 25
minut i pozostawić do ostygnięcia. Wierzch można polać
rozpuszczona czekoladą.
Przepis
pochodzi z tej strony.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

 
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Zucchini
granola bars.

Super
healthy and delicious granola bars with zucchini, dried fruits, chia
seeds and peanut butter.
Preparation
: 15 minutes.
Baking
: about 25 minutes.
Serves:
10 bars.
  • 2
    cups grated zucchini, drained
  • 3
    cup old fashioned rolled oats
  • 1
    cup your favourite cereals
  • 1
    cup muesli mixture
  • 1/2
    cup dried fruits mix
  • 2
    tbsp chia seeds
  • 1
    tbsp goji seeds
  • a
    pinch of salt
  • 1/2
    tsp cinnamon
  • 1/2
    cup creamy peanut butter
  • 1/2
    cup honey
  • 1
    tbsp butter
  • melted
    chocolate for garnish
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Butter big baking pan (about 26x 36 cm).
Pour
the honey and peanut butter into small pot, add butter and heat until
well combined.
Mix
together all ingredients. Stir in honey mixture and mix well. Pour
the mixture into prepared baking pan and press into the bottom using
something flat. Then bake for 25 minutes. Set aside to chill. Garnish
with melted chocolate.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
You
might also like: