Zaznacz stronę


Delikatne
serniki na chrupiącym spodzie z płatków oraz figami w karmelu.

Powoli
zbliża się jesień czego oznaką, prócz znacznego ochłodzenia,
może być pojawienie się w sklepach dyń czy fig. Figi wspaniale
smakują zarówno w wersji słonej jak i słodkiej: dzisiejsza
propozycja jest delikatny i kremowy sernik. Spód zrobiony jest z
płatków owsianych ( do serników z owocami idealny:)), suszonych
fig oraz masła orzechowego. Masa serowa jest bardzo gęsta z
dodatkiem syropu z cukru muscovado. Całość dekorują figi w
syropie. Wspaniały pomysł na deser: pięknie prezentuje się na
talerzu i wyśmienicie smakuje:(
Przygotowanie: 20
minut.
Pieczenie: 45
minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 6 serników.
Spód
:
  • 100
    g płatków owsianych
  • 7
    suszonych fig
  • 2
    łyżki masła orzechowego
  • 1
    łyżka masła
Ser:
  • 500
    g sera trzykrotnie zmielonego
  • 1/3
    szklanki kwaśnej śmietany
  • 2
    jajka
  • 3
    łyżki cukru muscovado
  • 2
    łyżki cukru pudru
  • 2
    łyżki wody
Figi:
  • 4
    świeże figi
  • 2
    łyżki cukru muscovado
  • 4
    łyżki wody
Wykonanie:
Spód:
Przygotować
formę na muffiny (7 cm średnicy)– spód i boki nasmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W
małym rondelku podgrzać masło orzechowe z masłem, powinno być
gładkie. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Figi pokroić na
cienkie plasterki i dodać do płatków. Całość wykładać do
foremek, dociskając do dna. Piec przez 10 minut.
Ser:
Cukier
puder, muscovado i wodę umieścić w małym rondelu i podgrzewać do
uzyskania syropu. Pozostawić do przestudzenia.
Ser
zmiksować z jajkami i śmietanką dodać przestudzony syrop. Przelać
na podpieczone spody i piec przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawić
do ostygnięcia.
Figi:
Figi
pokroić na ćwiartki. Na patelnię żeliwną włożyć cukier oraz
wodę i podgrzać. Dodać figi i gotować około 5 minut, do
uzyskania gęstego syropu. Figi wyłożyć na serniki zaraz przed
podaniem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!

Smacznego!!
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Fig
mini cheesecakes.

Preparation:
20 minutes.
Baking:
45 minutes.
All
ready: about 6 hours.
Serves:
6 mini cheesecakes.
Crust
:
  • 100
    g rolled oats
  • 7
    dried figs
  • 2
    tbsp creamy peanut butter
  • 1
    tbsp butter
Cheesecake:
  • 500
    g cream cheese
  • 1/3
    cup sour cream
  • 2
    eggs
  • 3
    tbsp muscovado sugar
  • 2
    tbsp caster sugar
  • 2
    tbsp water
Caramelised
Figs:
  • 4
    fresh figs,
  • 2
    tbsp muscovado sugar
  • 4
    tbsp water
Directions:
Crust:
Preheat
the oven to 180 degrees. Prepare muffin tin ( 7 cm diameter each).
Place
butter and peanut butter in a small pot and heat until well combined.
Pour into rolled oats and stir until well combined. Chop dried figs
and mix in.
Place
mixed crust in prepared tins, pressing to the bottom using glass, and
bake for 10 minutes. Set aside to chill.
Cheesecake:
Place
caster sugar, muscovado sugar and water in a small pot and heat until
it’s melted. Then set aside to chill.
Whisk
cream cheese, eggs, cream and sugar syrup. Pour into baked crust and
bake for another 45 minutes. Then set aside to chill.
Figs:

Place
sugar and water in a small simmering pan, add sliced figs and place
it on a heat. Boil until sugar is sticky and figs are soft. Garnish
chilled cheesecakes and serve.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)