Zaznacz stronę

Wegetariańskie
burgery z burakami i soczewicą podawane z dodatkiem hummusu
cukiniowego i domowych bułek drożdżowych. 

 

 

Burgery
to nie tylko tłuste mięso i majonez. Choć nie zaprzeczę, że od
czasu do czasu lubię zjeść klasycznego burgera wieprzowego z
ogórkiem i sosami, to zazwyczaj jednak wybieram te lekkostrawne
wersje. Dzisiaj propozycja która w ogóle wyeliminowała zawartość
mięsa: ryż, buraki oraz soczewica. Do tego domowe bułki drożdżowe
oraz hummus z cukinii. Całości dopełnił jeszcze liść świeżej
sałaty i kiełki lucerny. Wyszły wspaniałe, każdy wegetarianin
powinien być zachwycony smakiem, a i mięsożercy nie pogardzą:)

Przygotowanie:
około 60 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 5 burgerów.
  • pół
    kilograma buraków
  • puszka soczewicy
  • 100
    g ryżu brązowego
  • sól
    i pieprz
  • łyżka
    octu balsamicznego
  • liście
    sałaty
  • kiełki
    lucerny
  • bułki
    z tego przepisu
  • hummus
    z tego przepisu
Wykonanie:
Buraki obrać
i gotowac przez około 40 minut, dopóki będą miękkie. Następnie
zetrzeć je na tarce o średnich oczkach.
Ryz zagotowac
zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Soczewicę
odsączyć i zblendowac na gładką masę.
W dużej misce
wymieszac ryż, buraki, soczewicę, nieco pieprzu i soli oraz ocet
balsamiczny. Skosztować i ewentualnie doprawić.
Dobrze
rozgrzac patelnię grillową. Z masy uformowac burgery i smazyc z
dwóch stron około 10-15 minut.
Wcześniej
przygotować bułki oraz hummus zgodnie z przepisami.
Burgery
podawać ze wszystkimi dodatkami.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Beet
and lentil burgers.

Lovely
beet burgers with zucchini hummus and home made buns.
Preparation
: about 60 minutes.
Serves:
5 burgers.

  • 1/2
    kg beetroot
  • 1
    can lentils
  • 100
    g brown rice
  • salt
    and pepper
  • 1
    tbsp balsamic vinegar
  • fresh salad of your choice
  • Lucerne sprouts
  • buns
    from this recipe
  • hummus
    from this recipe
Directions:
Peel the beets
and place them in a large pot. Fill in with water and boil for about
40 minutes or until they are soft. Set aside to chill. Then grate
cold beets and set aside.
Boil the rice
according to the time written on the package then chill.
Drain the
lentils and blend until resembles paste.
In a big bowl
mix rice, beets, lentil paste, salt and pepper with balsamic vinegar.
Taste and add some more seasoning if you think it’s necessary.
Heat non stick
grilling pan. Form the burgers and grill, both sides, about 10
minutes.
Serve the
burgers with earlier prepared hummus and buns.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
You
might also like: