Zaznacz stronę

Delikatne
ciasto dyniowe przekładane korzennym kremem z serka. 

 

Przygotowanie:
60 minut.

Pieczenie:
60 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.


Ciasto
dyniowe:

  • 2
    1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1
    łyżeczka sody
  • 1/2
    szklanki cukru muscovado
  • 1/2
    szklanki cukru pudru
  • 1/4
    łyżeczki imbiru
  • 1
    łyżeczka cynamonu
  • 1/4
    łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4
    łyżeczki goździków
  • 1/2
    łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1
    1/2 szklanki puree z dyni typu hokkaido
  • 2
    duże jajka
  • 1/2
    szklanki oleju
  • 3/4
    szkalnki maślanki naturanej
Krem:
  • 250
    g sera mascarpone
  • 250
    g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 70
    g cukru muscovado
  • 50
    g cukru pudru
  • 2
    łyżki wody
  • po
    1/4 łyżeczki: przyprawy do piernika, cynamonu, imbiru, goździków,
    gałki
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Tortownice o średnicy 18 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
Puree:
dynię pokroić na małe cząstki włożyć na blachę do pieczenia.
Piec w temperaturze 200C około godziny, dopóki nie będzie miękka.
Pozostawić do przestudzenia i zmiksować miąższ na gładką masę.
3-4 łyżki puree odłożyc do dekoracji tortu.
W
dużej misce wymieszać mąkę, obydwa cukry, wszystkie przyprawy,
proszek i sodę.
W
drugiej misce zmiksowaćna gałdko jajka, maślankę i olej. Wmieszac
puree z dyni, całość przelać do sypkich składników i dobrze
zmiksować.
Ciasto
podzielić na trzy równe cześci, każdą piec przez 20 -25 minut.
Pozostawić upieczone blaty do ostygnięcia.
Krem:

Obydwa
cukry włożyć na małego garnuszka, dodać wodę i wszystkie
przyprawy. Postawić na gaz i gotować do uzyskania gęstego syropu.
Syrop pozostawić do ostygnięcia.
Serek
i mascarpone zmiksować, dodać całkowicie wystudzony syrop cukrowy.
Włożyć na lodówki na 30 minut do stężenia.
Składanie:
Całkowicie
wystudzone blaty przełożyć kremem. Całość tortu można
posmarować od łożonym puree z dyni.
Przepis
na blaty ciasta pochodzi z tej strony
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
___________


All
spice pumpkin torte.
Preparation: 
60 minutes.
Baking:
60 minutes.
All
ready
about 3 hours.
Servings:
10.


Pumpkin
cake:

  • 2
    1/4 cup all purpose flour
  • 1
    1/2tsp baking powder
  • 1
    tsp baking soda
  • 1/2
    cup muscovado sugar
  • 1/2
    cup caster sugar
  • 1/4
    tsp powdered ginger
  • 1
    tsp cinnamon
  • 1/4
    tsp clove
  • 1/4
    tsp nutmeg
  • 1/2
    tsp spice
  • 1
    1/2 cup pumpkin puree
  • 2
    big eggs
  • 1/2
    cup canola oil
  • 3/4
    cup plain buttermilk
Frosting:

  • 250
    g mascarpone cheese
  • 250
    g cream cheese
  • 70
    g muscovado sugar
  • 50
    g powdered sugar
  • 2
    tbsp water
    1/4
    tsp of : nutmeg, spice, cinnamon, cloves
Directions:
Line
18 cm baking pan with a parchment paper. Preheat the oven to 180C.
In
a big bowl mix together flour, both sugars, all spices, baking powder
and soda.
In
a second bowl whisk eggs, buttermilk and oil. Mix in pumpkin puree (
leave a few spoons for a decoration).
Separate the batter into three equal parts and pour in the first one into
prepared tin. Bake for 20-25 minutes. Do the same with remaining
batter. Set aside to chill.
Frosting:
Place
both sugars, water and spiced in a small pot and place it on the
heat. Boil until it resembles syrup and set aside to chill.
Whisk
the mascarpone with cream cheese, mix in chilled syrup. Place in the
fridge for 30 minutes to set.
Assembling
the cake:
Spread
chilled frosting besides the layers and all over the cake. You cane
use some pumpkin puree for the additional garnish.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)