Zaznacz stronę

Bardzo
intensywnie pomarańczowy sernik z dodatkiem czekolady.

Przygotowanie: 30
minut.
Pieczenie: 75 minut.
Gotowe
do podania: około 4 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Spód:
  • 300
    g ciastek czekoladowych
  • 3
    łyżki masła
  • 1
    łyżka likieru cointreau
Ser:
  • 750
    g sera, trzykrotnie zmielonego
  • 3
    duże jajka
  • 50
    ml śmietanki 30%
  • 100
    g cukru muscovado
  • 3
    łyżki likieru cointreau
  • 100
    g cukru pudru
  • skórka
    starta z dwóch pomarańczy
Polewa:
  • 150
    g gorzkiej czekolady
  • 50
    ml śmietanki 30%
  • 1
    łyżka likieru cointreau
Kandyzowane
pomarańcze:
  • 2
    małe pomarańcze
  • 3
    łyżki likieru cointreau
  • 3
    łyżki cukru kryształ
Wykonanie:
Spód:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę 26 cm wysmarować masłem.
Masło
rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Połączyć
z rozpuszczonym masłem i likierem. Wyłożyć na tortownicę, dobrze
dociskając do spodu. Włożyć do zamrażalnika na 15 minut potem
piec przez 15 minut.
Sernik:
Pomarańcze
przed starciem skórki sparzyć wrzątkiem. Do małego rondelka
włożyć cukier muscovado, cukier puder i likier. Podgrzewać do
uzyskania gęstego, ciemnego syropu. Pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie
składniki na ser zmiksować, wmieszać skórkę i chłodny syrop
cukrowy.
Przelać
na podpieczony spód i piec przed 50 minut.
Polewa:
Czekoladę
rozpuścić w rondelku ze śmietanką. Wmieszać likier. Wylać na
upieczony i przestudzony sernik.
Pomarańcze:
Pomarańcze
sparzyć i pokroić ze skórką na cienkie plastry. Ułożyć na
żeliwnej patelni, zasypać cukrem i zalać likierem. Gotować dopóki
cukier się nie skrystalizuje i nie utworzy syropu. Ostudzone
pomarańcze układać na czekoladzie.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Cointreau
cheesecake.
Preparation: 
30 minutes.
Baking: 75 minutes.
All
ready
about 2 hours.
Servings:
10.
Bottom:
  • 300
    g plain chocolate cookies
  • 3
    tbsp butter, melted and cooled
  • 1
    tbsp cointreau
Cheesecake:
  • 750
    g cream cheese
  • 3
    big eggs
  • 50
    ml double cream
  • 100
    g muscovado sugar
  • 3
    tbsp cointreau
  • 100
    g caster sugar
  • orange
    rind from 2 oranges
Chocolate
glaze:
  • 150
    g dark chocolate
  • 50
    ml double cream
  • 1
    tbsp cointreau
Candied
oranges:
  • 2
    small oranges
  • 3
    tbsp cointreau
  • 3
    tbsp raw sugar
Directions:
Bottom:
Butter
26 cm baking pan. Preheat the oven to 180C.
Crush
the cookies until resembles crumble. Then mix in melted butter and
cointreau. Pour the mixture into prepared tin and press to the
bottom. Bake for 15 minutes.
Cheesecake:
Place
muscovado sugar, caster sugar and conitreau in a small pot and heat
until melted and well combined. Set aside to chill.
Whip
all the ingredients until well combined, then mix in orange ring and
chilled sugar mixture.
Pour
the batter into baked bottom and bake for 50 minutes, Set aside to
chill.
Glaze:
Melt
the chocolate with eh cream. Stir in cointreau. Pour on the top of
the chilled cheesecake.
Oranges:
Slice
the oranges and place them on simmering pan with a thick bottom. Add
sugar, cointreau and heat until fruits are caramelised. Garnish the
cheesecake with chilled oranges.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!