Zaznacz stronę

Trzy
przepyszne herbaciane warstwy: biszkopt, krem jogurtowy i polewą z
białej czekolady.

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Biszkopt:
  • 6
    jajek w temperaturze pokojowej
  • 1
    szklanka cukru
  • 1
    szklanka mąki pszennej
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2
    łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Krem:
  • 300
    g jogurtu greckiego
  • 250
    g serka mascarpone
  • 200
    g białej czekolady
  • 2
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 60 ml wrzątku
  • 2
    łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Polewa:
  • 150
    g białej czekolady
  • 1
    łyżka sproszkowanej herbaty matcha
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka
połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa
powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z
proszkiem oraz herbatą i przesiać do masy jajecznej. Dobrze
wymieszać drewnianą łyżką. 1/3 Masy przelać do blachy i piec 25
minut. Potem powtórzyć z pozostałą masą, powinny wyjść trzy
blaty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. 

Jogurt
zmiksować z mascarpone, czekoladą i herbatą. Następnie wmieszać rozpuszczoną
i wystudzoną żelatynę.
Polewa:

Białą
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z herbatą, pozostawić
do ostudzenia.
Blaty
przełożyć kremem jogurtowym a wierzch polać chłodną polewą.
Pozostawić na całą noc w lodówce do stężenia.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
_____

Green
tea cake.
Preparation: 
60 minutes.
Baking:
25 minutes.
All
ready
second day.c
Servings:
10.


Matcha
mousse:
  • 300
    g full fat greek yoghurt
  • 250
    g mascarpone cheese
  • 200
    g white chocolate
  • 2
    tbsp gelatin dissolved in 60 ml boiling water
  • 2
    tbsp matcha tea
Icing:
  • 150
    g white chocolate
  • 1
    tbsp matcha tea
Sponge
cake:
  • 6
    eggs
  • 1
    cup sugar
  • 1
    all purpose flour
  • 1/3
    cup corn meal
  • a
    pinch of salt
Directions:
Line
20 cm baking pan with a parchment paper. Preheat the oven to 175C.
Separate
whites from yolks. Set aside the yolks. Add salt to he whites and
beat until shiny and stiff. Keep beating, adding sugar. Then add
yolks, one by one. Then stiff in both flours and mix until well
combined. Pour 1/3 of the batter into prepared baking pan and bake
for 25 minutes. Do the same with remaining batter. Set aside to
chill.
Mousse:
Melt
the white chocolate and set aside to chill.
Beat
together chocolate, mascarpone, yoghurt and matcha tea. Then mix in
dissolved and chilled gelatin. Place in the fridge.
Icing:
Melt
the chocolate and mix in matcha tea. Set aside to chill.
Assembling:
Spread the mousse on sponge
cake and pour the icing on the top.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!