Zaznacz stronę

Zawijane
ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu i czekolady.

Przygotowanie:
90 minut.
Pieczenie:
20 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 2 duże warkocze.


Ciasto
drożdżowe:

  • 500
    g mąki
  • 2
    jajka
  • 30
    g drożdży
  • szklanka
    mleka
  • 3
    łyżki cukru
  • 3
    łyżki masła
  • pół
    łyżeczki soli
Ponadto:

  • 150
    g gorzkiej czekolady
  • 3
    łyżki masła
  • łyżeczka
    cynamonu
  • żółtko
Wykonanie:
Ciasto:

W
garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i
pozostawić do wyrośnięcia.
W
drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
Jajka
rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.
Do
dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i
wyrośnięte drożdże.
Ciasto
zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany
miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.
Kiedy
wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od
miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo
trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy
już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką,
odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na
letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Czekoladę
z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon.
Ciasto
podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować tak,
aby utworzyło duży i cienki prostokąt. Połowę czekolady
rozsmarować na cieście pozostawiając brzegi wolne. Ciasto zwinąć
jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę przekroić
wzdłuż nożem, pozostawiając jeden bok nierozcięty. Następnie
kawałki ciasta przekładać przez siebie tworząc warkocz.. Przykryć
ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. To samo
powtórzyć z drogą połową ciasta.
Wyrośnięte
warkocze posmarować żółtkiem i piec przez 20 minut. Gotowe od
razu po upieczeniu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate
braided brioche.

Preparation:
90 minutes.
Baking:
25 minutes
All
ready: about 3 hours
Serves:
2 buns.

Yeast
dough:

  • 500
    g all purpose flour
  • 2
    eggs
  • 30
    g yeast
  • 1
    cup milk
  • 3
    tbsp sugar
  • 3
    tbsp butter
  • ½
    tsp salt
Filling:
  • 150
    g dark chocolate
  • 3
    tbsp butter
  • 1
    tsp cinnamon
  • egg
    yolk, lightly beaten

Directions:
Dough:
Heat
the milk in a small pot. When it’s hot turn off the heat and add 3
tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and
set aside for 10 minutes.
Melt
the butter and set aside.
Lightly
beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.
In
a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It’s very important to knead the dough very
well. Even if it’s pretty painful :). You can use the wooden spoon
instead of your own hand.
When
all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick
to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process
of kneading until all of the butter disappear in the dough.
Spread
prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl
with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl
has to be covered with a cloth.
Preheat
the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.
Melt
the chocolate with butter and cinnamon.
Cut
the dough into two. Roll the first part out – it should resemble
rectangle. Spread half of the chocolate mixture on the dough and roll
it . Then cut the roulade into half along the length. Roll it just
the same way as doing braid and join the ends. Do the same thin with
the remaining dough. Place braids on prepared pan and brush with
yolk. Bake for 20 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)