Zaznacz stronę

Ciasteczka
migdałowe z dodatkiem czekoladowo karmelowego ganache.

Niezwykle
pyszne i wyjątkowe ciasteczka z bezy migdałowej. Makaroniki już od
dawna chodziły mi po głowie i w końcu udało się je wykonać.
Wymagają dużo pracy i czasu, jednak cały wysiłek jest warty.
Efekt końcowy jest niesamowicie pyszny: na zewnątrz chrupiące, w
środku ciągnące z pysznym karmelowo czekoladowym ganache. Polecam,
nie będziecie żałować czasu spędzonego w kuchni!

Przygotowanie:
2 dni.
Pieczenie:
15 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około 30 makaroników.


Makaroniki:

  • 105-110
    g białek (3 średnie jajka)
  • 100
    g mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórki)
  • 200
    g bardzo drobnego cukru pudru
  • 50
    g cukru kryształu, drobnego
Wypełnienie:
Wykonanie:
Makaroniki:
Dzień
przed przygotowaniem makaroników, odważone białka należy odłożyć
na cała noc, aby się odstały. Wierzch kubka przykryć folia albo
spodeczkiem.
Dwie
duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze nie
powinno być żadnych zgięć ani fałd, aby makaroniki się nie
rozlały. Papier od spodu można podkleić odrobiną bezy.
Przygotować rękaw cukierniczy z prosta końcówka bez żadnych
ząbków, najlepiej o średnicy centymetra (jeżeli nie mamy takiej
szerokiej może być węższa).
Mąkę
migdałową i cukier puder dobrze wymieszać i przesiać przez sito.
Odstane
białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier
kryształ. Następnie używając drewnianej łyżki wmieszać
delikatnie migdały i cukier, dzieląc na dwie partie. Lepiej żeby
masa była niedomieszana, niż przemieszana, wtedy na pewno opadną.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę
płaskie krążki, o nieco ponad centymetrowej średnicy. Między
ciasteczkami należy zostawić sporo miejsca bo ciasto nieco się
rozleje. Przygotowane makaroniki odłożyć w płaskim miejscu na
godzinę.
Piekarnik
nagrzać do 150 stopni. Odstane makaroniki piec przez 12-15 minut. (
Jeżeli podczas nakładania na blachę kółka wyjdą nam nieco
większe trzeba wydłużyć czas pieczenia o minutę dwie) Po
zakończeniu pieczenia ciasteczka pozostawić na 15 minut na blasze,
potem odrywać od papieru, najlepiej podważając nożem. Wystudzone
makaroniki przekładać przygotowanym wcześniej kremem. ( ganache ztego przepisu).
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Classic
macarons.
Preparation: 
2 days.
Baking:
15 minutes.
Servings:
about 30 macarons.
Macarons:
  • 105-110
    g egg whites (3 medium eggs)
  • 100
    g almond flour
  • 200
    g caster sugar
  • 50
    g sugar
Filling:
  • half
    of the ganache from this recipe
Directions:
Place
egg whites in a small pot and cover it with plastic foil. Whites have
to rest for one night.
Line two large baking pans with a
parchment paper. Prepare piping bag, fitted with about 1 cm round
tip.
Mix
together almond flour and caster sugar, then sieve the mixture two
times.
Beat
the whites until stiff and shiny, at the end add regular sugar. Then
using wooden spoons mix in almond and sugar mixture, in two parts.
Place the mixture in the piping bag and pipe about 1,5 cm macarons on
the paper, remember to save enough space between them. Set aside for
about an hour.
Preheat
the oven to 150C. Bake the macarons for 15 minutes and set aside to
chill.
Prepare chocolate ganache from this recipe.
Spread
the ganache on the flat par and top with second macaroon.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)