Zaznacz stronę

Ciasto
z cukinią i podpalanym masłem oraz frostingiem i karmelem.

Zdecydowanie
był to eksperyment: składniki i połączenie bardzo nietypowe i
zapowiadało się co najmniej dziwnie. Jednakże przepis okazał się
strzałem w dziesiątkę: niepowtarzalny i wyjątkowy tort. Ciasto
jest bardzo wilgotny ze względu na cukinię a przypalane masło jest
bardzo wyczuwalne i nadaje niezwykłego posmaku. Frosting na serku z
dodatkiem karmelu jest dość słodki i dobrze kontrastuje się z
ciastem. Dla osób lubiących eksperymenty w kuchni zdecydowanie
polecam. Wszystkim innym w sumie też, bo tort wyszedł naprawdę
niesamowity:)
Przygotowanie:
2 godziny.
Pieczenie:
60 minut.
Gotowe
do podania: około 5 godzin.
Ilość
porcji z przepisu: około 30 makaroników.


Ciasto:

  • 225
    g masła
  • 2
    1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • pół
    łyżeczki sody
  • 1
    1/2 łyżeczki cynamonu
  • pół
    szklanki cukru
  • pół
    szklanki cukru brązowego
  • 4
    duże jajka
  • 3
    szklanki cukinii, poszatkowanej, po odciśnięciu wody
Frosting:
  • 350
    g sera, trzykrotnie zmielonego
  • 110
    g miękkiego masła
  • 3/4
    szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Masło
włożyć do garnuszka o grubym dnie i postawić na gazie. Podgrzewać
dopóki się nie stopi. Wtedy skręcić gaz do minimum i dalej
podgrzewać, usuwając stopniowo powstającą pianę. Masło będzie
gotowe kiedy zacznie brązowieć, trzeba uważać aby nie spalić
masła. Odstawić do przestygnięcia.
W
dużej misce dobrze wymieszać wszystkie sypkie składniki. Jajka
połączyć z wystudzonym masłem, dodać do mąki i wymieszać. Na
koniec wmieszać cukinię.
Ciasto
podzielić na 4 równe części, każdą piec po 20-25 minut (do
suchego patyczka). Pozostawić do ostudzenia.
Frosting.
Przygotować
karmel z tego przepisu i pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie
masło ubić z cukrem pudrem, dopóki nie będzie jasne i puszyste.
Następnie wmieszać ser i połowę karmelu. Włożyć do lodówki na
30 minut do stężenia.
frostingiem
a cały tort polać p,ozostałym karmelem.

Przpis pochodzi z tego bloga.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Brown
butter zucchini cake.
Preparation: 
2 hours.
Baking:
60 minutes.
All
ready: about 4 hours
Servings:
10.
Cake:
  • 225
    g unsalted butter
  • 2
    1/2 cup all purpose flour
  • 1
    tsp baking powder
  • 1/2
    tsp baking soda
  • 1
    1/2 tsp cinnamon
  • 1/2
    cup sugar
  • 1/2
    cup brown sugar
  • 4
    big eggs
  • 3
    cups grated zucchini
Frosting:
  • caramel
    from this recipe
  • 350
    g cream cheese
  • 110
    g softened butter
  • 3/4
    caster sugar
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line an 18 cm round baking tin with a parchment paper.

Place
butter in a small pot and heat it until the butter is melted. Then lower
the heat and stir until the colour of butter is dark brown. Set aside
to chill.
In
a big bowl mix all the dry ingredients. Whisk eggs with cold butter, then
pour into the flour mixture, whisk until well combined. Lastly stir
in grated zucchini.
Separate
the batter into four equal parts. Pour the first one into a prepared
tin and bake for 20-25 minutes. Set aside to chill. Do the same with
the remaining batter.
Frosting:

Prepare
the caramel sauce from this recipe.
Beat
softened butter with caster sugar until it’s pale and creamy. Then
whisk in cream cheese and half of the caramel sauce. Place in the
fridge for 30 minutes. Then spread it on chilled cake. Pour remaining
caramel sauce on the top of the cake before serving. 
Recipe comes from this site.  
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)