Zaznacz stronę
Pyszne i bardzo mocno orzechowe
muffinki. Przygotowane z wykorzystaniem mleka
arachidowego i miazgi orzechowej z tego przepisu. Bardzo pożywne,
delikatne i niezwykle wyraziste. 

 

Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie:
20 minut.
Gotowe
do podania: około godziny.
Ilość
porcji z przepisu:
10 babeczek.
  • 250
    g miazgi z fistaszków (ten przepis)
  • 240
    ml mleka arachidowego (ten przepis)
  • 60
    ml oleju arachidowego (można zastąpić roztopionym olejem
    kokosowym)
  • ziarna
    z jednej laski wanilii
  • 1
    1/4 łyżeczki cynamonu
  • 100
    g cukru trzcinowego
  • pół
    łyżeczki soli morskiej
  • 100
    g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 180
    g pełnoziarnistej mąki
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180C. Przygotować formy na muffiny.
Przygotować
miazgę i mleko z tego przepisu. 

(Mleko arachidowe można  zastąpić zwykłym mlekiem, bądź innym ulubionym. Miazgę natomiast można wykonac z orzechów arachidowych uprażonych uprzednio na patelni i zmiksowanych na miazgę)

Mleko
wymieszać z miazgą, olejem, wanilią, cukrem, sola i cynamonem.
W
drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Połączyć mokre z
suchymi do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do foremek
(około 3/4 wysokości). Piec przez 20 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Peanut eggless muffins.
 
Whole wheat muffins with peanuts and chocolate.
Preparation:
20 minutes.
Baking:
20 minutes.
All
ready: about one hour.
Servings:
10.
  • 250
    g grounded peanuts
  • 240
    ml milk
  • 60
    ml canola oil
  • beans
    from one vanilla stick
  • 1
    1/4 tsp cinnamon
  • 100
    g muscovado sugar
  • 1/2
    tsp sea salt
  • 100
    g dark chocolate, chopped
  • 180
    g whole wheat flour
  • 1
    tsp baking powder
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Lightly butter muffin tin.
Mix
together milk, grounded peanuts, oil, vanilla,sugar salt and
cinnamon.
In
a second bowl mix the remaining ingredients then pour in liquid
mixture. Stir until its well combined. Lastly add chocolate and scoop
the batter into prepared tin. Bake for 20 minutes.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)