Zaznacz stronę

Szarlotka
jaglana z kokosem i bezą. Kasza jaglana jako podstawa do deserów
sprawdziła się doskonale: ciasto nie jest ciężkie ani bardzo
słodkie. Do jabłek też nie dodawałam cukru więc są lekko
kwaskowe. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki. 

 

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie:
60 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny
Ilość
porcji z przepisu:
15 kawałków.
Mąka
kokosowa:
  • 100
    g wiórek kokosowych
  • 50
    g cukru
Spód:
  • 220
    g kaszy jaglanej
  • 3
    łyżki oleju kokosowego w postaci stałej
  • 50
    g wiórek kokosowych
  • 50
    ml soku z cytryny
  • 3
    żółtka
  • 2
    łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50
    g mąki tortowej
  • 70
    g cukru
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta
    soli
  • 1
    kg jabłek (ja użyłam szarej renety)
  • pół
    łyżeczki cynamonu
Beza:
  • 3
    białka, schłodzone
  • szczypta
    soli
  • 50
    g cukru
  • łyżka
    mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180C. Blaszkę 15 x 20 cm wysmarować odrobiną masła.
Na
mąkę kokosową: w malakserze zmiksować wiórki z cukrem.
Kaszę
jaglaną zagotować do miękkości, maks 10 minut. Połowę kaszy
zmiksować w malakserze z łyżką oleju kokosowego, żołtkami i sokiem z
cytryny do uzyskania gęstej masy.
Resztę
kaszy pozostawić do ostudzenia. Gdy będzie już zimna wymieszać ją
z mąką tortową, ziemniaczaną i kokosową oraz proszkiem do
pieczenia. Dodajemy pozostały olej kokosowy i masę z kaszy
jaglanej, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę
przełożyć do blaszki i piec 20 minut.
Jabłka
obrać i zetrzeć na tarle, wymieszać z cynamonem i dodać odrobinę
soku z cytryny.
Białką
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać cukier po
łyżce, cały czas miksując. Na koniec wmieszać mąkę
ziemniaczaną.
Po
20 minutach na podpieczony spód wyłożyć jabłka i bezę, piec
kolejne 40 minut.
Przepis
pochodzi z książki „Zaskakująca kasza i ryż”.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Millet
groats apple pie.
Very
unusual way to make a great apple pie. With a meringue on the top and
cinnamon flavoured apples. Millet groats with the coconut tastes
really good. If you are seeking for a great and special cake this
recipe is perfect.
Preparation:
40 minutes.
Baking:
60 minutes.
All
ready: about two hours.
Servings:
15.
Coconut
flour:
  • 100
    g dessicated coconut
  • 50
    g sugar
Millet
groats bottom:
  • 220
    g milled groats, cooked
  • 3
    łyżki coconut oil
  • 50
    g dessicated coconut
  • 50
    ml lemon juice
  • 3
    egg yolks
  • 2
    tbsp cornflour
  • 50
    g all purpose flour
  • 70
    g sugar
  • 2
    tsp baking powder
  • a
    pinch of salt
  • 1
    kg apples, grated
  • 1/2
    tsp cinnamon
Meringue:
  • 3
    egg yolks, chilled
  • a
    pinch of salt
  • 50
    g sugar
  • 1
    tbsp cornflour
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Lightly butter 15×20 cm diameter baking pan.
Coconut
flour: place dessicated coconut and sugar in a food processor and
process until resembles flour.
Place
half of the cooked milled groats, 1 tbsp of the coconut oil, yolks
and lemon juice in the food processor and process until well
combined.
Mix
remaining milled groats with both flours, coconut flour and baking
powder. Mix in remaining coconut oil and milled groats mousse. Spread
on the prepared baking pan and bake for 20 minutes.
Mix
grated apples with cinnamon.
Beat
the whites with a pinch of salt until stiff and shiny. Then add
sugar, keep beating. Lastly mix in corn flour.
After
20 minutes spread apples on the half baked bottom and top with the
meringue. Bake for another 40 minutes.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)