Bardzo wilgotne, przypominające brownie, ciasto czekoladowe z dużą
ilością masła orzechowego.
ilością masła orzechowego.
Przygotowanie:
30 minut.
30 minut.
Pieczenie:
50 minut.
50 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
porcji z przepisu: 10 kawałków.
-
3
jajka -
200
g cukru -
150
g mąki pszennej -
50
g mąki ziemniaczanej -
20
g ciemnego kakao do wypieków -
120
g masła orzechowego -
100
g czekolady -
50
ml oleju słonecznikowego -
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
-
50
g masła orzechowego -
2
łyżki miodu -
pół
łyżeczki cynamonu -
orzechy
arachidowe
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180C. Dno formy do pieczenia o średnicy 18 m wyłożyć
papierem do pieczenia.
rozgrzać do 180C. Dno formy do pieczenia o średnicy 18 m wyłożyć
papierem do pieczenia.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło orzechowe i mieszać do
połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.
rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło orzechowe i mieszać do
połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie
susze składniki przesiać i dokładnie wymieszać.
susze składniki przesiać i dokładnie wymieszać.
Jajka
ubić z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
ubić z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy.
Chłodną
czekoladę dodać do suchych składników i zmiksować. Następnie
wmieszać olej i mleko. Na koniec wmieszać ubite jajka. Masę
przenieść do tortownicy i piec przez 45 minut. Zaraz po wyjęciu z
piekarnika odwrócić do góry nogami, jeszcze w formie aby wierzch
się wyrównał. Po 20 minutach zdjąć obręcz i pozostawić do
całkowitego wystudzenia.
czekoladę dodać do suchych składników i zmiksować. Następnie
wmieszać olej i mleko. Na koniec wmieszać ubite jajka. Masę
przenieść do tortownicy i piec przez 45 minut. Zaraz po wyjęciu z
piekarnika odwrócić do góry nogami, jeszcze w formie aby wierzch
się wyrównał. Po 20 minutach zdjąć obręcz i pozostawić do
całkowitego wystudzenia.
W
rondelku zagrzać masło orzechowe z miodem i cynamonem – powinno
być gładkie. Zostawić do ostudzenia,. Polać ciasto i udekorować
orzechami.
rondelku zagrzać masło orzechowe z miodem i cynamonem – powinno
być gładkie. Zostawić do ostudzenia,. Polać ciasto i udekorować
orzechami.
Przepis podstawowy pochodzi z tego bloga.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Peanut
butter chocolate cake.
Preparation:
30 minutes.
30 minutes.
Baking:
50 minutes.
50 minutes.
All
ready: about two hours.
ready: about two hours.
Servings:
10.
10.
-
3
eggs -
200
g sugar -
150
g all purpose flour -
50
g corn flour -
20
g dark baking cocoa -
120
g creamy peanut butter -
100
g chocolate -
50
ml canola oil -
1
tsp baking powder
Topping:
-
50
g creamy peanut butter -
2
tbsp honey -
1/2
tsp cinnamon -
some
peanuts for the decoration
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Lightly butter 18 cm baking tin.
the oven to 180C. Lightly butter 18 cm baking tin.
Melt
the chocolate, add peanut butter, heat and mix until it’s well
combined, set aside to chill.
the chocolate, add peanut butter, heat and mix until it’s well
combined, set aside to chill.
Mix
together all of the dry ingredients.
together all of the dry ingredients.
Beat
the eggs with sugar until, pale, creamy and fluffy.
the eggs with sugar until, pale, creamy and fluffy.
Stir
in chilled chocolate and peanut butter to the dry mixture. Then mix in
milk and oil. Lastly using rubber spatula whisk in beaten eggs. Pour
the batter into prepared tin and bake for 45 minutes. When it baked
remove the cake from the oven and place it upside down for 25
minutes. Then remove the tin and leave to chill completely.
in chilled chocolate and peanut butter to the dry mixture. Then mix in
milk and oil. Lastly using rubber spatula whisk in beaten eggs. Pour
the batter into prepared tin and bake for 45 minutes. When it baked
remove the cake from the oven and place it upside down for 25
minutes. Then remove the tin and leave to chill completely.
In
a small pot heat the peanut butter, honey and cinnamon. Pour over chilled
cake and sprinkle with the peanuts.
a small pot heat the peanut butter, honey and cinnamon. Pour over chilled
cake and sprinkle with the peanuts.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
for all the comments, every word means a lot for us:)
Wygląda obłędnie 🙂
Mmm, wygląda bajecznie 🙂
Za ten dodatek masła orzechowego ma u mnie plus 🙂
prezentuje się wspaniale 🙂