Zaznacz stronę

Ciasto
bez jajek z jabłkami, domowym syropem imbirowym i orzechową
kruszonką.
Idealny
wypiek na tą porę roku, jabłka i imbir zdecydowanie pasują do
zimowego sezonu. Domowy syrop imbirowy jest doskonały nie tylko do
deserów ale również jako dodatek do herbaty. 

 

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie:
50 minut.
Ilość
porcji z przepisu:
jeden chlebek.
Syrop
imbirowy:
  • 140
    g cukru
  • 180
    ml cydru
  • 70
    g świeżego imbiru
Kruszonka:
  • 50
    g orzechów arachidowych
  • 45
    g cukru trzcinowego
  • 1
    łyżeczka cynamonu
  • 2
    łyżki oleju roślinnego
Ciasto:
  • 220g
    uprażonych jabłek
  • 105g
    mąki orkiszowej
  • 60
    ml oleju roślinnego
  • 1
    szklanka mąki pszennej
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta
    soli
  • łyżeczka
    cynamonu
  • 45
    g kandyzowanego imbiru
Wykonanie:
Syrop:
Imbir
obrać i pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu z grubym dnem
wymieszać wszystkie składniki i podgrzewać przez około 20-30
minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy syrop będzie już
całkowicie gęsty wyjąć z niego imbir i odstawić do ostygnięcia.
Kruszonka:
Orzechy
posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Foremkę 20×20 cm wysmarować masłem.
Mus
jabłkowy wymieszać w wystudzonym syropem i olejem. Do dużej miski
przesiać obie mąki i proszek. Dodać cynamon, imbir i sól. Wlać
płynną mieszankę i zmiksować do połączenia składników.
Przelać do foremki i posypać kruszonką. Piec przez 50 minut.
Przepis
pochodzi z książki „Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni
Marie Newman. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Apple
and ginger cake.
Delicious
cake with ginger syrup, apple sauce and nutty crumble.
Preparation:
40 minutes.
Baking:
50 minutes.
Servings:
one loaf.
Ginger
syrup:
  • 140
    g sugar
  • 180
    ml apple cider
  • 70
    g fresh ginger
Crumble:
  • 50
    g peanuts
  • 45
    g cane sugar
  • 1
    tsp cinnamon
  • 2
    tbsp canola oil
Batter:
  • 220g
    apple sauce
  • 105g wholewheat flour
  • 60
    ml canola oil
  • 1
    cup all purpose flour
  • 2
    tsp baking powder
  • a
    pinch of salt
  • 1
    tsp cinnamon
  • 45
    g candied ginger
Directions:
Syrup:
Cut
peeled ginger into small pieces. In a small pot with a thick bottom
mix all ingredients and heat for about 20-30 minutes, mix from time
to time. When the syrup is thick remove ginger pieces and set aside
to chill.
Crumble:
Chop
the peanuts and mix with the remaining ingredients.
Batter:
Preheat
the oven to 180C. Lightly butter 20×20 cm baking tin.

Mix the apple sauce with chilled syrup and oil. Stiff
both flours into a big bowl. Then mix in candied ginger, cinnamon,
salt and liquid mixture. Stir until it’s well combined and pour into
prepared tin. Sprinkle with the crumble and bake for 50 minutes.

Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)