Zaznacz stronę

Majonez
na bazie mleka sojowego, bez jajek i z mniejszą zawartością
tłuszczu. W smaku bardzo przypomina ten „prawdziwy” majonez a
jest o wiele lżejszy. Idealnie nadaje się do burgerów, kanapek i
sałatek. Bardzo dobra i o wiele zdrowsza alternatywa. 

 

Przygotowanie:
20 minut.
Ilość
porcji z przepisu:
około 250 ml.
  • 240
    ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 1
    łyżka octu jabłkowego
  • 1
    łyżka soku z cytryny
  • 1
    1/2 łyżeczki dowolnej musztardy
  • 1/4
    łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2
    łyżeczki mielonej cebuli
  • pół
    łyżeczki soli morskiej
  • pół
    łyżeczki pieprzu
  • 10
    g skrobi kukurydzianej
  • 60
    ml oliwy
Wykonanie:
Wymieszać
mleko z octem i sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, aby się
zsiadło. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Zblendować do gładkości i podgrzewać na małym gazie około
minuty. Czynność powtórzyć. Odstawić do ostygnięcia, gdy będzie
już chłodne roztrzepać widelcem. Przełożyć do słoika i
przykryć folią. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby
zgęstniał. Przetrzymywać w lodówce do tygodnia.
Przepis
pochodzi z książki „Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni
Marie Newman. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)