Majonez
na bazie mleka sojowego, bez jajek i z mniejszą zawartością
tłuszczu. W smaku bardzo przypomina ten „prawdziwy” majonez a
jest o wiele lżejszy. Idealnie nadaje się do burgerów, kanapek i
sałatek. Bardzo dobra i o wiele zdrowsza alternatywa.
na bazie mleka sojowego, bez jajek i z mniejszą zawartością
tłuszczu. W smaku bardzo przypomina ten „prawdziwy” majonez a
jest o wiele lżejszy. Idealnie nadaje się do burgerów, kanapek i
sałatek. Bardzo dobra i o wiele zdrowsza alternatywa.
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Ilość
porcji z przepisu: około 250 ml.
porcji z przepisu: około 250 ml.
-
240
ml niesłodzonego mleka sojowego -
1
łyżka octu jabłkowego -
1
łyżka soku z cytryny -
1
1/2 łyżeczki dowolnej musztardy -
1/4
łyżeczki granulowanego czosnku -
1/2
łyżeczki mielonej cebuli -
pół
łyżeczki soli morskiej -
pół
łyżeczki pieprzu -
10
g skrobi kukurydzianej -
60
ml oliwy
Wykonanie:
Wymieszać
mleko z octem i sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, aby się
zsiadło. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Zblendować do gładkości i podgrzewać na małym gazie około
minuty. Czynność powtórzyć. Odstawić do ostygnięcia, gdy będzie
już chłodne roztrzepać widelcem. Przełożyć do słoika i
przykryć folią. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby
zgęstniał. Przetrzymywać w lodówce do tygodnia.
mleko z octem i sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę, aby się
zsiadło. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Zblendować do gładkości i podgrzewać na małym gazie około
minuty. Czynność powtórzyć. Odstawić do ostygnięcia, gdy będzie
już chłodne roztrzepać widelcem. Przełożyć do słoika i
przykryć folią. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, aby
zgęstniał. Przetrzymywać w lodówce do tygodnia.
Przepis
pochodzi z książki „Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni
Marie Newman.
pochodzi z książki „Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni
Marie Newman.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
pierwszy raz spotyka się z takim majonezem, smak wydaje się być intrygujący, z chęcią bym wypróbowała!