Zaznacz stronę

 

Kruche
ciasteczka z domowej roboty dżemem ananasowym. Ciasto jest bardzo
delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Dżem ananasowy to
strzał w dziesiątkę: wykonany jedynie z ananasa i niewielkiej ilości cukru.
Niezwykle intensywny w smaku – nada się nie tylko do tego przepisu.

Przygotowanie:
40 minut.
Gotowe
do podania: około półtorej godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 20 ciasteczek


Ciasto
kruche:

  • 350
    g mąki pszennej
  • 2
    łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta
    soli
  • 4
    łyżki cukru pudru
  • 225
    g masła w temperaturze pokojowej
  • 2
    żółtka
  • 1
    żółtko do posmarowania
Dżem
ananasowy:
  • 3
    puszki odsączonego ananasa lub 2 świeże
  • 1/3
    szklanki cukru
Wykonanie:
Dżem:
Ananasa
z puszki odsączyć. Świerzego obrać ze skóry. Ananasa zblendować
na gładką masę. Ananasa przenieść na patelnie o grubym dnie i
dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu. Proces może trwać do
15 minut – ananas powinien być przypominać zbitą kulę. Masę
należy często mieszać drewnianą łyżką, aby się nie
przypaliła. Ściągnąć z patelni i zostawić do ostygnięcia.
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie
suche składniki przesiać do dużej miski. Dodać żółtka i masło,
wyrobić do uzyskania gładkiej kuli. Odrywać kawałki ciasta,
nakładać po łyżeczce dżemu ananasowego i formować ciastka.
Ciastka posmarować żółtkiem, wyciąć nożem kratkę na wierzchu i piec przez 20-25 minut.
Przepis
pochodzi z tej strony.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!

Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Pineapple
jam cookies.

Preparation:
40 minutes.
Baking:
25 minutes
All
ready: about 1,5 hours
Serves:
about 20 cookies
Shortcake
:
  • 350
    g all purpose flour
  • 2
    tbsp cornflour
  • a
    pinch of salt
  • 4
    tbsp caster sugar
  • 225
    g butter, in room temperature
  • 2
    egg yolks
  • 1
    egg yolk to brush
Pineapple
jam:
  • 3
    canns of pineapple (drained) or 2 fresh pineapples (sliced)
  • 1/3
    scup sugar
Directions:
Jam:
Blend
drained pineapple until it’s smooth. Place the pineapple on the non
stick pan and add sugar. Heat about 15 minutes, stirring constantly.
Remove from the pan and set aside to chill.
Shortbread:
Preheat
the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.
Sift
all dry ingridients into a big bowl. Add yolks and butter, knead
until it’s smooth and well combined. Form the cookies: loosen some
dough, place a teaspoon of the jam in the middle and wrap. Place on
the parchment paper and brush with yolk. Bake for 20-25 minutes.
Recipe
comes from this site.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)