Podstawowy
przepis na klasyczne pączki.
Przygotowanie:
90 minut.
90 minut.
Pieczenie:
40 minut.
40 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: około 12 pączków.
porcji z przepisu: około 12 pączków.
Ciasto
drożdżowe:
-
500
g mąki -
2
żółtka -
30
g drożdży -
szklanka
mleka -
3
łyżki cukru -
3
łyżki masła -
pół
łyżeczki soli -
łyżeczka
spirytusu
Ponadto:
-
konfitura
z róży -
500
g smalcu -
250
ml oleju
Wykonanie:
W
garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić
drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i
pozostawić do wyrośnięcia.
W
drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.
Jajka
rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.
rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.
Do
dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną,
spirytus i wyrośnięte drożdże.
dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną,
spirytus i wyrośnięte drożdże.
Ciasto
zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany
miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.
zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany
miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.
Kiedy
wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od
miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo
trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od
miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo
trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy
już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką,
odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej na
letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką,
odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej na
letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.
Wyrośnięte
ciasto chwilę wyrobić i odrywać z niego niewielkie kawałki (potem
jeszcze wyrośnie). Formować kule i odkładać na deskę oprószoną
lekko mąką. Uformowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce jeszcze
na 30 minut.
ciasto chwilę wyrobić i odrywać z niego niewielkie kawałki (potem
jeszcze wyrośnie). Formować kule i odkładać na deskę oprószoną
lekko mąką. Uformowane ciasto odłożyć w ciepłe miejsce jeszcze
na 30 minut.
W
dużym garnku rozgrzać tłuszcz, najlepiej na małym ogniu aby potem
nie był zbyt gorący.
dużym garnku rozgrzać tłuszcz, najlepiej na małym ogniu aby potem
nie był zbyt gorący.
Pączki
wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z dwóch stron, około 3-4
minuty na jednej (powinny same się obrócić). Odkładać na
papierowy ręcznik aby nieco osiąkły z tłuszczu i nadziewać
konfiturą za pomocą szprycy.
wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z dwóch stron, około 3-4
minuty na jednej (powinny same się obrócić). Odkładać na
papierowy ręcznik aby nieco osiąkły z tłuszczu i nadziewać
konfiturą za pomocą szprycy.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Classic
polish doughnuts.
Yeast
dough doughnuts with rose marmalade.
Preparation:
90 minutes.
90 minutes.
Baking:
25 minutes
25 minutes
All
ready: about 3 hours
ready: about 3 hours
Serves:
2 buns.
2 buns.
Yeast
dough:
-
500
g all purpose flour -
2
egg yolks -
30
g yeast -
1
cup milk -
3
tbsp sugar -
3
tbsp butter -
½
tsp salt -
2
cl vodka
Filling:
-
100
g rose marmalade -
caster
sugar for dusting -
1
kg lard -
250
ml canola oil
Directions:
Dough:
Heat
the milk in a small pot. When it’s hot turn off the heat and add 3
tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and
set aside for 10 minutes.
the milk in a small pot. When it’s hot turn off the heat and add 3
tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and
set aside for 10 minutes.
Melt
the butter and set aside.
the butter and set aside.
Lightly
beaten egg yolks mix with the salt, vodka and remaining sugar.
beaten egg yolks mix with the salt, vodka and remaining sugar.
In
a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It’s very important to knead the dough very
well. Even if it’s pretty painful :). You can use the wooden spoon
instead of your own hand.
a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix.
Then knead the dough. It’s very important to knead the dough very
well. Even if it’s pretty painful :). You can use the wooden spoon
instead of your own hand.
When
all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick
to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process
of kneading until all of the butter disappear in the dough.
all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick
to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process
of kneading until all of the butter disappear in the dough.
Spread
prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl
with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl
has to be covered with a cloth. Then separate the dough into 4 -5 cm
buns and set aside for another 30 minutes.
prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl
with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl
has to be covered with a cloth. Then separate the dough into 4 -5 cm
buns and set aside for another 30 minutes.
In
a large pot heat the lard and oil. When it’s hot fry the doughnuts about
5 minutes, each side. It should be gold. Then place the marmalade
inside using confectionery sleeve. Dust with the caster sugar.
a large pot heat the lard and oil. When it’s hot fry the doughnuts about
5 minutes, each side. It should be gold. Then place the marmalade
inside using confectionery sleeve. Dust with the caster sugar.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
for all the comments, every word means a lot for us:)
Zawsze pyszne 🙂
jeszcze dwa dni do największego obżarstwa w roku!