Zaznacz stronę

Sernik
na biszkoptach z lemon curd i chrupiącą bezą.

Przygotowanie:
40 minut.
Pieczenie:
80 minut
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 8 kawałków.


Spód:

  • 350
    g biszkoptów
  • 70
    g masła
Lemon
curd:
  • 3
    cytryny
  • 2
    żółtka
  • 2
    jajka
  • 200
    g cukru pudru
  • 1
    łyżka mąki ziemniaczanej
Ser:
  • 750
    g białego sera
  • 2
    żółtka
  • 150
    ml śmietanki 30%
  • 200
    g cukru pudru
  • skórka
    starta z dwóch cytryn
  • 3
    łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
  • białka
    z 2 jaj
  • 1
    szklanka cukru pudru
  • 1
    płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Spód:
Biszkopty
zmiksować w malakserze na okruszki. Masło stopić i zostawić do
ostygnięcia. Wymieszać z biszkoptami.
Tortownicę
o średnicy 18 cm wysmarować mała ilością masła i spód oraz
boki wyłożyć biszkoptami, dociskając do boków np. za pomocą
szklanki. Wstawić do lodówki.
Lemon
curd:
Cytryny
sparzyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i wlać do średniego
garnka. Dodać skórkę, jajka, cukier puder i mąkę. Wstawić na
gaz i podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje zestawić
z gazu i pozostawić do ostygnięcia.
Sernik:
Piekarnik
nagrzać do 160C. Ser i śmietanę wrzucić do malaksera i miksować.
Następnie dodać jajka, cukier, mąkę i skórkę, miksować do
połączenia składników.
Na
biszkopty wyłożyć lemon curd a następnie masę serową. Wstawić
do piekarnika i piec przez 60 minut.
Beza:
5
minut przed zakończeniem pieczenia sernika przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier partiami, cały czas
miksując. Na koniec dodać mąkę i zmiksować. Bezę wyłożyć na
upieczony sernik i piec jeszcze 20 minut.
Przepis
na lemon curd pochodzi z tej strony.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Lemon
cheesecake.

Delicious
cheesecake with lemon curd and meringue.

Preparation:
40 minutes.
Baking:
80 minutes
All
ready: second day.
Serves:
8 slices
 
Crust:
  • 350
    g lady-fingers
  • 70
    g butter
Lemon
curd:
  • 3
    lemons
  • 2
    egg yolks
  • 2
    eggs
  • 200
    g caster sugar
  • 1
    tbsp cornstarch
Cheese:
  • 750
    g cream cheese
  • 2
    yolks
  • 150
    ml double cream
  • 200
    g caster sugar
  • lemon
    rind from 2 lemons
  • 3
    tbsp cornstarch
Meringue:
  • two
    egg whites
  • 1
    cup caster sugar
  • 1
    tbsp cornstarch
Directions:
Bottom:
Crush
the lady-fingers until resembles breadcrumbs. Melt the butter and when
it’s cooled completely mix into the crushed lady-fingers. Stir until
well combined. Spread on the bottom and sides 18 cm baking tin. Use something flat to press it. Place in the fridge.
Lemon
curd:
Zest
the rind from the lemons. Squeeze the juice and pour into medium pot.
Add the zest, eggs, caster sugar and flour. Heat until it thick and
well combined, stirring constantly. Set aside to chill.
Cheesecake:
Preheat
the oven to 160C. Place all the ingredients in a large bowl and mix
until creamy and well combines. Pour chilled lemon curd on the crust
then cover with cheese mixture. Bake for 60 minutes.
Meringue:
5
minutes before the end of baking the cheesecake prepare the meringue.
Beat the whites until stiff and shiny, then partially add caster
sugar. Lastly mix in the flour. Pour the meringue on the top of the
cheesecake and bake for another 20 minutes.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)