Zaznacz stronę

8
warstw czekolady i orzechów w jednym kawałku ciasta. Tort jest
dosyć trudny w przygotowaniu, ma wiele etapów i dużo składników
jednak zapewniam, że warto. Każda z warstw ma inną teksturę przez
co całość ma niepowtarzalny smak. Jedno z najlepszych ciast jakie
udało mi się przygotować.

Przygotowanie:
80 minut.
Pieczenie:
40 minut
Gotowe
do podania: 3,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 16 kawałków.


Jasne
ciasto migdałowe:

  • 85
    g mąki migdałowej
  • 75
    g cukru pudru
  • 25
    g mąki tortowej
  • 3
    jajka
  • 3
    białka
  • 10
    g cukru
  • 30
    g stopionego masła
Ganache:
  • 1/2
    szklanki posiekanej czekolady
  • 1/4
    szklanki śmietany 30%
Beza
orzechowa:
  • 1/3
    szklanki mąki migdałowej
  • 1/2
    szklanki cukru pudru
  • 2
    białka
  • łyżka
    cukru
  • 1/2
    szklanki orzechów arachidowych
Blok
orzechowy:
  • 1/2
    szklanki masła orzechowego
  • 2
    łyżki masła
  • 180
    g czekolady
  • 4
    garście płatków cornflakes
Ciemne
ciasto migdałowe:

  • 3/4
    szklanki mąki
  • 1
    łyżka kakao
  • 6
    jajek
  • 3/4
    szklanki cukru
  • 1/4
    szklanki masła
Masa
czekoladowa:
  • 1
    łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • szklanka
    mleka
  • szklanka
    śmietany 30%
  • 5
    żółtek
  • 3
    łyżki cukru
  • 3/4
    szklanki czekolady
Masa
orzechowa:
  • 1
    łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • 2
    1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 5
    żółtek
  • 80g
    cukru
  • 1/2
    szklanki masła orzechowego
Polewa:
  • 1/4
    szklanki śmietany 30%
  • 5
    łyżek cukru
  • 1/4
    szklanki wody
  • 1/3
    szklanki kakao
Wykonanie:
Jasne
ciasto migdałowe:

Tortownicę
o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 180C.
Całe
jajka ubić i zmiksować z mąką tortową, migdałową, cukrem
pudrem i masłem.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec dodając zwykły cukier. Pianę wmieszać
do pozostałych składników. Masę podzielić na dwie części,
każdą piec przez 10 minut. (dałam na dwie części bo z tego
wyszły takie dwie wielkie blachy a jedna się zjarała)
Ciemne
ciasto migdałowe :
Tortownicę
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać
cukier i położyć na drugim garnku z wrzątkiem. Podgrzewać cały
czas miksując do uzyskania piany. Mąkę wymieszać z kakaem. Dodać
roztopione masło. Zmiksować wszystkie składniki.
Ganache:
Śmietanę
dobrze podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać. Pozostawić do
stężenia.
Beza
orzechowa:
Białka
ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Dodać drobno posiekane orzechy i migdały.
Na
papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 26 cm i wyłożyć
na niego masę. Piec przez 20 minut w 180
stopniach. Potem suszyć bezę w wyłączonym piekarniku około
godzinę.
Blok
orzechowy:
Wszystkie
składniki prócz płatków włożyć do garnuszka i podgrzewać
dopóki masa nie będzie gładka i dobrze połączona. Odstawić do
ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać pokruszone płatki.
Masa
czekoladowa:
Mleko
i śmietanę zagotować z cukrem. Dodać roztrzepane żółtka,
podgrzewać około 3 minuty, całe czas mieszając. Zdjąć z gazu.
Wmieszać czekoladę i żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa
orzechowa:
Śmietanę
i żółtka podgrzewać. Składniki powinny być bardzo gorące ale
nie należy doprowadzić do zagotowania masy. Następnie dodać
roztrzepane żółtka. Podgrzewać około 3 minuty na małym ogniu,
cały czas mieszając. Zdjąć z gazu, dodać masło orzechowe i
dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać żelatynę. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Wszystkie
składniki włożyć do garnuszka wymieszać i postawić na gaz.
Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostygnięcia.
Składanie
ciasta
: wszystkie części ciasta muszą być całkowicie
ostudzone. Ciasto składamy w dokładnie takiej kolejności jaka jest
widoczna na liście składników oraz etapach wykonania. Ciasto
zastyga bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 godziny. Przechowujemy w
lodówce.  
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)