8
warstw czekolady i orzechów w jednym kawałku ciasta. Tort jest
dosyć trudny w przygotowaniu, ma wiele etapów i dużo składników
jednak zapewniam, że warto. Każda z warstw ma inną teksturę przez
co całość ma niepowtarzalny smak. Jedno z najlepszych ciast jakie
udało mi się przygotować.
Przygotowanie:
80 minut.
80 minut.
Pieczenie:
40 minut
40 minut
Gotowe
do podania: 3,5 godziny.
do podania: 3,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 16 kawałków.
porcji z przepisu: 16 kawałków.
Jasne
ciasto migdałowe:
-
85
g mąki migdałowej -
75
g cukru pudru -
25
g mąki tortowej -
3
jajka -
3
białka -
10
g cukru -
30
g stopionego masła
Ganache:
-
1/2
szklanki posiekanej czekolady -
1/4
szklanki śmietany 30%
Beza
orzechowa:
orzechowa:
-
1/3
szklanki mąki migdałowej -
1/2
szklanki cukru pudru -
2
białka -
łyżka
cukru -
1/2
szklanki orzechów arachidowych
Blok
orzechowy:
orzechowy:
-
1/2
szklanki masła orzechowego -
2
łyżki masła -
180
g czekolady -
4
garście płatków cornflakes
Ciemne
ciasto migdałowe:
ciasto migdałowe:
-
3/4
szklanki mąki -
1
łyżka kakao -
6
jajek -
3/4
szklanki cukru -
1/4
szklanki masła
Masa
czekoladowa:
czekoladowa:
-
1
łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku -
szklanka
mleka -
szklanka
śmietany 30% -
5
żółtek -
3
łyżki cukru -
3/4
szklanki czekolady
Masa
orzechowa:
orzechowa:
-
1
łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku -
2
1/2 szklanki śmietany 30 % -
5
żółtek -
80g
cukru -
1/2
szklanki masła orzechowego
Polewa:
-
1/4
szklanki śmietany 30% -
5
łyżek cukru -
1/4
szklanki wody -
1/3
szklanki kakao
Wykonanie:
Jasne
ciasto migdałowe:
ciasto migdałowe:
Tortownicę
o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 180C.
o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać
do 180C.
Całe
jajka ubić i zmiksować z mąką tortową, migdałową, cukrem
pudrem i masłem.
jajka ubić i zmiksować z mąką tortową, migdałową, cukrem
pudrem i masłem.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec dodając zwykły cukier. Pianę wmieszać
do pozostałych składników. Masę podzielić na dwie części,
każdą piec przez 10 minut. (dałam na dwie części bo z tego
wyszły takie dwie wielkie blachy a jedna się zjarała)
ubić na sztywno, pod koniec dodając zwykły cukier. Pianę wmieszać
do pozostałych składników. Masę podzielić na dwie części,
każdą piec przez 10 minut. (dałam na dwie części bo z tego
wyszły takie dwie wielkie blachy a jedna się zjarała)
Ciemne
ciasto migdałowe :
ciasto migdałowe :
Tortownicę
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać
cukier i położyć na drugim garnku z wrzątkiem. Podgrzewać cały
czas miksując do uzyskania piany. Mąkę wymieszać z kakaem. Dodać
roztopione masło. Zmiksować wszystkie składniki.
26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać
cukier i położyć na drugim garnku z wrzątkiem. Podgrzewać cały
czas miksując do uzyskania piany. Mąkę wymieszać z kakaem. Dodać
roztopione masło. Zmiksować wszystkie składniki.
Ganache:
Śmietanę
dobrze podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać. Pozostawić do
stężenia.
dobrze podgrzać, dodać czekoladę i wymieszać. Pozostawić do
stężenia.
Beza
orzechowa:
orzechowa:
Białka
ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Dodać drobno posiekane orzechy i migdały.
ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.
Dodać drobno posiekane orzechy i migdały.
Na
papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 26 cm i wyłożyć
na niego masę. Piec przez 20 minut w 180
stopniach. Potem suszyć bezę w wyłączonym piekarniku około
godzinę.
papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 26 cm i wyłożyć
na niego masę. Piec przez 20 minut w 180
stopniach. Potem suszyć bezę w wyłączonym piekarniku około
godzinę.
Blok
orzechowy:
orzechowy:
Wszystkie
składniki prócz płatków włożyć do garnuszka i podgrzewać
dopóki masa nie będzie gładka i dobrze połączona. Odstawić do
ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać pokruszone płatki.
składniki prócz płatków włożyć do garnuszka i podgrzewać
dopóki masa nie będzie gładka i dobrze połączona. Odstawić do
ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodać pokruszone płatki.
Masa
czekoladowa:
czekoladowa:
Mleko
i śmietanę zagotować z cukrem. Dodać roztrzepane żółtka,
podgrzewać około 3 minuty, całe czas mieszając. Zdjąć z gazu.
Wmieszać czekoladę i żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.
i śmietanę zagotować z cukrem. Dodać roztrzepane żółtka,
podgrzewać około 3 minuty, całe czas mieszając. Zdjąć z gazu.
Wmieszać czekoladę i żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia.
Masa
orzechowa:
orzechowa:
Śmietanę
i żółtka podgrzewać. Składniki powinny być bardzo gorące ale
nie należy doprowadzić do zagotowania masy. Następnie dodać
roztrzepane żółtka. Podgrzewać około 3 minuty na małym ogniu,
cały czas mieszając. Zdjąć z gazu, dodać masło orzechowe i
dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać żelatynę. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
i żółtka podgrzewać. Składniki powinny być bardzo gorące ale
nie należy doprowadzić do zagotowania masy. Następnie dodać
roztrzepane żółtka. Podgrzewać około 3 minuty na małym ogniu,
cały czas mieszając. Zdjąć z gazu, dodać masło orzechowe i
dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać żelatynę. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Wszystkie
składniki włożyć do garnuszka wymieszać i postawić na gaz.
Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostygnięcia.
składniki włożyć do garnuszka wymieszać i postawić na gaz.
Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż masa zgęstnieje.
Odstawić do ostygnięcia.
Składanie
ciasta: wszystkie części ciasta muszą być całkowicie
ostudzone. Ciasto składamy w dokładnie takiej kolejności jaka jest
widoczna na liście składników oraz etapach wykonania. Ciasto
zastyga bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 godziny. Przechowujemy w
lodówce.
ciasta: wszystkie części ciasta muszą być całkowicie
ostudzone. Ciasto składamy w dokładnie takiej kolejności jaka jest
widoczna na liście składników oraz etapach wykonania. Ciasto
zastyga bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 godziny. Przechowujemy w
lodówce.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Ale też apetyczny))
Cudownie wygląda – już mi ślinka cieknie 😉
Wygląda obłędnie. Zapisuję przepis!
Gratuluję ciasta! Wygląda obłędnie…. i do tego wymaga wprawy oraz umiejętności…podziwiam :):)
Pierwsze co mi przyszło na myśl =dekadencki. Piękny, elegancki, klasyczny minitort. 🙂 Gratuluję, świetne dzieło!