Klasyczne ciasto ucierane z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha.
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.
- 3 jajka
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła
- łyżka sproszkowanej zielonej herbaty matcha
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.
Białka oddzielić od żółtek
W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć. Na koniec wmieszać sproszkowaną herbatę. Całość powinna być gęsta i gładka.
Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszając łyżką.
Pieczemy 50 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
_________________________________________________________________________________________________________
Matcha pound cake.
Preparation: 20 minutes.
Baking: 50 minutes.
All ready: about 1,5 hours.
Servings: 10.
- 3 eggs, whites and yolks separated
- 3/4 cup superfine sugar
- 1 tsp baking powder
- 150 g all purpose flour
- 1/4 cup milk
- 20 g vanilla sugar
- 2 00 g softened butter
- 1 tsp powdered matcha
Directions:
Cake:
Preheat the oven to 180C. Line 18 cm baking pan with the parchment paper.
Separate whites from yolks. Add a pinch of salt into the whites and place them in the fridge. In a big bowl beat the butter with vanilla and caster sugar. It should be fluffy, pale and creamy – it may takes up to 10 minutes. Then add yolks, one by one, keep beating. Combine stiffened flour, matcha and sugar. Add alternately some flour and milk, keep whisking.
Lastly beat the whites until shiny and stiff. Mix in into prepared batter, using wooden spoon. Pour into prepared tray and top with fruits.
Bake for 50 minutes.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
Ciasto wygląda idealnie i bardzo apetycznie. Będę w końcu musiała się skusić:)
Zastanawia mnie jedynie o co chodzi z tym rabarbarem i truskawkami?
Dziękuję:) Truskawki i rabarbar przez przypadek się zawieruszyły, już ich nie ma:)
Ależ ma kolor! Fenomenalnie wygląda 🙂
Niestety dwa razy robiłam i nie udało się .wyszedł jeden wielki zakalec, Dlaczego?
U mnie niestety też zakalec, a wszystko według przepisu. Ktoś coś doradzi? Może wkradł się jakiś błąd?
I don’t normally eat pound cakes but I think you just might have converted me into a fan with these photos! Yum!
Ale MATCHA posypana na gotowe ciasto ma gorzki smak…
Pięknie to wygląda ? Jakiej konkretnie matchy Pani użyła?