Delikatny biszkopt ze sproszkowanej herbaty matcha przekładany kremem jogurtowo czekoladowym i truskawkami.
Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.
Ciasto
- 4 jajka ( białka oddzielone od żółtek)
- 80 g cukru
- 100 g mleka
- 80 g mąki
- 2 łyżki sproszkowanej herbaty matcha
Krem:
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g białej czekolady
- 200 g sera białego (trzykrotnie zmielonego)
- 70 g cukru pudru
- 300 g truskawek
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dużą blachę z wyposażenia piekarnika do wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z mlekiem, matchą i cukrem aż będą gładkie i puszyste. Następnie wmieszać przesianą mąkę. Białka ubić na sztywno. Białka delikatnie wmieszać do masy używając łyżki. Biszkopt wyłożyć na przygotowaną blachę. Piec 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia: musi być chłodna , ale nie może stężeć. Następnie do czekolady dodać dwie trzy łyżki jogurtu i wymieszać. Resztę jogurtu wlać do dużej miski, dodać cukier, ser biały i zmiksować. Wmieszać czekoladę. Masę odstawić do lodówki na około 2 godziny do stężenia. Po dwóch godzinach wmieszać pokrojone truskawki.
Całkowicie wystudzony biszkopt pokroić na cztery identyczne kwadraty. Przekładać masą. Wierzch posypać matchą. Trzymać w lodówce.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
__________________________________________________________________________________________________________
Matcha and strawberry cake.
Preparation: 40 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: second day.
Serves: 6 pieces.
Sponge cake:
- 4 eggs (whites separated from the yolks)
- 80 g sugar
- 100 g milk
- 80 g all purpose flour
- 2 tbsp matcha
Filling:
- 200 g Greek yoghurt
- 100 g white chocolate, melted
- 200 g cream cheese
- 70 g caster sugar
- 300 g strawberries
Directions:
Sponge cake:
Preheat the oven to 180C, line large baking pan with the parchment paper.
Beat the yolks with milk, matcha and sugar until pale and fluffy. Then mix int sifted flour. Beat the whites until stiff and shiny. Carefully mix into the matcha batter. Pour the batter into prepared baking pan. Bake for 20 minutes. Set aside to chill.
Filling:
Mix the yoghurt into the chilled chocolate. Add sugar, cream cheese and mix until well combined. Place it in the fridge for about two hours. Then mix in chopped strawberries.
But the sponge cake into four equal parts. Spread the filling into the first one and cover up with another. Repeat until all ingredients are gone. Place in the fridge for the whole night.
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)
Łał, wygląda imponująco 🙂
Intrygujące 😉
świetna propozycja <3
Such a gorgeous cake! The matcha sponge sounds absolutely delicious 🙂