Galette z pełnoziarnistego kruchego ciasta z dodatkiem pomidorów, jarmużu, szpinaku i fety. Bardzo pyszne i szybkie danie.
Przygotowanie: 60 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Ilość porcji z przepisu: 4 porcje.
Porcja ciasta na pierożki (przepis tutaj):
Ciasto
- 110 g mąki pszennej
- 110 g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 170 g niesolonego masła
- zimna woda
Dodatki:
- 100 g sera feta
- 50 g pomidorów suszonych w zalewie
- 50 g pasaty pomidorowej
- świeża bazylia, tymianek, rozmaryn
- sól i pieprz, papryka chilli
- 2 garście świeżego jarmużu
- 2 garście świeżego szpinaku
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i miksować, do momentu połączenia składników. Potem dodawać po łyżce wody, aż ciasto nie zlepi się w całość. Ciasto wyjąć na płaską powierzchnię, zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę (ciasto na galette może leżeć w lodówce do dwóch dni).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do wyłożyć papierem do pieczenia.
Pomidory posiekać, wmieszać do pasaty pomidorowej. Dodać przyprawy.
Szpinak sparzyć na patelni, wcześniej usuwając łodyżki. Fetę pokroić. Jarmuż porwać na kawałki.
Ciasto na galette rozwałkować na papierze do pieczenia. Na środek wyłożyć sos, zostawiając około centymetr ciasta do zawinięcia. Następnie przykryć szpinakiem i jarmużem oraz fetą. Posypać odrobiną przypraw. Boki ciasta zawinąć. Można posmarować je żółtkiem. Galette piec przez 30 minut. Podawać gorące.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________
Spinach and kale galette.
Preparation: 60 minutes.
All ready: about 2 hours
Serves: 4.
Dough:
- 110 g all purpose flour
- 110 g whole wheat flour
- a pinch of salt
- 170 g butter
- cold water
Toppings:
- 100 g feta cheese, cubed
- 50 g sun dried tomatoes
- 50 g tomato sauce
- fresh basil, thyme and rosemary, chopped
- salt, pepper, chilli,
- 2 handfuls of fresh kale
- 2 handfuls of fresh spinach
Directions:
Dough:
Mix both flours with salt, add cubed butter and knead until it’s well combined, You can use the food processor if you want to. Then add water, spoon one time, until the dough is set. Wrap it with a plastic wrap and place in the fridge for about 1 hour.
Preheat the oven to 180C. Line baking pan witch a parchment paper.
Chop the tomatoes, mix in the tomato sauce and seasoning.
Heat the spinach on a pan until the water is gone.
Roll out the dough. It should be large circle. In the middle spread the sauce, leaving about one centimetre free dough on the sides. Then place the spinach, kale and feta cheese on the sauce. Sprinkle with some pepper, salt or any other seasoning of your choice. Wrap the sides of the dough. Bake for 30 minutes. Serve hot
Like us on facebook!
Bon apetit!!
Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)