Wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem papryki gochujang i gruszek gotowanych w syropie.
Przygotowanie: 60 minut.
Gotowe do podania: około półtorej godziny.
Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.
Ciasto
- 130 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 150 g cukru
- 3 jajka
- łyżeczka papryki gochujang (można zastąpić chilli)
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru gałki muszkatołowej
Gruszki:
- 3 małe gruszki
- łyżka cukru muscovado
- łyżka miodu
- 2 szklanki wody
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka papryki gochujang (można zastąpić chilli)
- kawałek świeżego imbiru
Wykonanie:
Gruszki:
Do średniego garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy oraz miód wraz z cukrem. Podgrzewać dopóki wszystko się nie rozpuści. Gruszki obrać ze skórki i wsadzić do gotującej wody. Gotować przez 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180C. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy. Wystudzone gruszki wcisnąć w masę. Ciasto piec przez 50-55 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
________________________________________________________________________________________________________________
Spicy chocolate pear cake.
Preparation time: 60 minut.
All ready: około półtorej godziny.
Servings: 8 kawałków.
Chocolate batter:
- 130 g butter
- 120 g all purpose flour
- 50 g dark baking cocoa
- 150 g caster sugar
- 3 eggs
- 1 tsp gochujang pepper (you may alternate with chilli)
- 1/4 tsp ginger
- 1/2 tsp cinnamon
- 1/4 tsp nutmeg
Pears:
- 3 small pears, peeled
- 1 tbsp muscovado sugar
- 1 tbsp honey
- 2 cups water
- 1 tsp cinnamon
- 1 tsp gochujang pepper (you may alternate with chilli)
- a piece of fresh ginger
Preparation:
Pears:
Pour the water into small pot, then add all spieces, sugar and honey. Heat until it’s melted and well combined. Then place peeled peras in the pot and boil for about 20-30 minutes. Set aside to chill.
Batter:
Preheat the oven to 180C. Line 18 cm baking tin with a parchment paper. Melt the butter. Add all ingriedients to the melted butter and mix until well combined. Pour the batter into prepared tin and stick in chilled pears. Bake for 50-55 minutes.
Nie lubię dodatku pikanterii, ale to ciasto wygląda tak, że aż ślinka leci 🙂
Zapraszam:
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/