Seitan czyli mięso, ale nie mięso. Seitan to mięso z glutenu. Podczas obróbki mąki wydziela się gluten, który po zagotowaniu tworzy zbity kawałek „mięsa”. Seitan sam w sobie, zaraz po przygotowaniu nie ma wiele smaku, jednak błyskawicznie wchłania przyprawy przyjmując ich smak. Seitanu można używać jako zastępnik mięsa w wielu formach: jako „kotlety” czy dodatki do sosów czy makaronów. Jest to źródło ogromnej ilości białka oraz bardzo pożywny element w daniach wegetarian. Poniżej podajemy przepis na seitan gotowany z dodatkiem sosu sojowego.
Przygotowanie: 90 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 2 średnie rulony.
Wywar:
- 2,35 l wody
- 150 ml sosu sojowego
- 5 obranych ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- duży kawałek świeżego imbiru
Seitan:
- 140 g mąki pszennej
- 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 590 ml wody
- pęczek dymki, białe części
- 30 g posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 kawałki gazy
Wykonanie:
Wywar:
Wszystkie składniki na wywar zagotować w dużym garnku.
Seitan:
W dużym garnku wymieszać obydwie mąki. Stopniowo dolewać wodę, cały czas ugniatając. Ciasto powinno być sztywne. Pozostawić na 20 minut.
Miskę z ciastem przenieść do zlewu i zalać wodą. Wyrabiać ręką dopóki woda nie zrobi się biała. Wylać wodę. Czynność powtórzyć około 10 razy – ciasto powinno być luźne. Do masy dodać posiekaną cebulkę, pietruszkę i przyprawy, wymieszać.
Ciasto podzielić na pół i zawinąć w gazę, zawiązując ją na końcach. Zawinięte ciasto przenieść do wrzącego wywaru i gotować przez 90 minut. Potem pozostawić do wystygnięcia i odwinąć z gazy. Przechowywać w szczelnym pojemniku. W lodówce seitan można przechowywać przez dwa tygodnie, zamrożony bezterminowo.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia wegańska”.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)