Zaznacz stronę

 

IMG_5986ghg

Seitan czyli mięso, ale nie mięso. Seitan to mięso z glutenu. Podczas obróbki mąki wydziela się gluten, który po zagotowaniu tworzy zbity kawałek „mięsa”. Seitan sam w sobie, zaraz po przygotowaniu nie ma wiele smaku, jednak błyskawicznie wchłania przyprawy przyjmując ich smak. Seitanu można używać jako zastępnik mięsa w wielu formach: jako „kotlety” czy dodatki do sosów czy makaronów. Jest to źródło ogromnej ilości białka oraz bardzo pożywny element w daniach wegetarian. Poniżej podajemy przepis na seitan gotowany z dodatkiem sosu sojowego.

Przygotowanie: 90 minut.

Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 2 średnie rulony.

Wywar:

  • 2,35 l wody
  • 150 ml sosu sojowego
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • duży kawałek świeżego imbiru

Seitan:

  • 140 g mąki pszennej
  • 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 590 ml wody
  • pęczek dymki, białe części
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 kawałki gazy

Wykonanie:

Wywar:

Wszystkie składniki na wywar zagotować w dużym garnku.

Seitan:

W dużym garnku wymieszać obydwie mąki. Stopniowo dolewać wodę, cały czas ugniatając. Ciasto powinno być sztywne. Pozostawić na 20 minut.

Miskę z ciastem przenieść do zlewu i zalać wodą. Wyrabiać ręką dopóki woda nie zrobi się biała. Wylać wodę. Czynność powtórzyć około 10 razy – ciasto powinno być luźne. Do masy dodać posiekaną cebulkę, pietruszkę i przyprawy, wymieszać.

Ciasto podzielić na pół i zawinąć w gazę, zawiązując ją na końcach. Zawinięte ciasto przenieść do wrzącego wywaru i gotować przez 90 minut. Potem pozostawić do wystygnięcia i odwinąć z gazy. Przechowywać w szczelnym pojemniku. W lodówce seitan można przechowywać przez dwa tygodnie, zamrożony bezterminowo.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia wegańska”.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

IMG_5954ghg

 

IMG_5958ghg

 

IMG_5969ghg

 

IMG_5985ghg

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)