Zaznacz stronę

Document Namein_7

Przygotowanie: 50 minut.

Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków.


Ciasto cytrynowe:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • skórka starta z 3 cytryn oraz 2 łyżki soku z cytryny

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Krem:

  • 250 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • 250 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 4 łyżki jogurty greckiego

Galaretka:

  • 250 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku

Wykonanie:

 

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.

Białka oddzielić od żółtek.

W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Dodawać do masy z masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć. Na koniec wmieszać sok z cytryny i skórkę. Całość powinna być gęsta i gładka.

Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszając łyżką. Ciasto przelać do formy i piec 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na dwie równe części.

Krem:

Maliny wrzucić na żeliwną patelnię, dodać cukier i gotować około 20 minut. Owoce powinny być gęste a cała powstała piana zredukowana. Pod koniec gotowanie dodać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,. Pod koniec można dodać łyżkę lub dwie cukru. Wmieszać jogurt, mascarpone oraz ostudzone owoce. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Galaretka:

Maliny zblendować na gładką masę. Dodać żelatynę. Włożyć do zamrażalnika na 20-30 minut. Jeżeli po tym czasie będzie zbyt gęsta do rozsmarowania, pozostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.

Ciasta przełożyć kremem, a wierzch wylać galaretkę. Ciasto powinno składać się w formie. Włożyć do lodówki na całą noc.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

 

Document Namein_8

Document Namein_5

Document Namein_4

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)