Zaznacz stronę

Document Namein_6
Lekki i pyszny tort na bazie biszkoptu z kremem jogurtowo – czekoladowym oraz truskawkami.

Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków.

Biszkopt:
2 jajka
2 białka
80 g cukru pudru
80 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g roztopionego masła

Krem:

2 żółtka
70 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
laska wanilii
125 ml mleka
200 g jogurtu greckiego
1 biała czekolada
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
150 g dużych truskawek
Wykonanie:

Biszkopt:

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić do 180C.

Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. 4 białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Następnie dodawać partiami cukier – piana powinna być gęsta i błyszcząca. Następnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec wmieszać roztopione masło. Masę przelać do torownicy i piec 18-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:

W rondlu podgrzać mleko z cukrem oraz ziarnami wanilii, aż się rozpuści. Pozostawić na 10-15 minut do schłodzenia. Następnie żółtka zmiksować z mąką i wmieszać do mleka. Postawić na gaz i podgrzewać, cały czas mieszając do czas gdy masa zgęstnieje. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać jogurt naturalny i żelatynę. Następnie wmieszać wystudzoną masę waniliową. Całość wstawić do lodówki na 1-2 godziny do stężenia.

Truskawki odszypułkować i przekroić na połówki. Całkowicie wystudzony biszkopt wsadzić do tortownicy, boki obłożyć papierem do pieczenia i wtedy założyć obręcz. Pokrojone truskawki ostawiać wewnątrz obręczy, mocno dociskając. Masę jogurtową wyłożyć do formy i wstawić do lodówki na całą noc.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

IMG_8209

 

Document Namein_11

 

Document Namein_10

 

Document Namein_9

 

Document Namein_8
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

___________________________________________________________________________________________

 

Yoghurt and strawberry cake

Preparation: 50 minutes.

All ready: econd day.

Serves: about10 pieces.

Sponge cake:

  • 2 whole eggs
  • 2 egg whites
  • 80 g caster sugar
  • 80 g all purpose flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 20 g rmelted butter

Yoghurt mousse:

  • 2 egg yolks
  • 70 g sugar
  • 1 tsp corn scratch
  • 1 vanilla bean
  • 125 ml milk
  • 200 g Greek yoghurt
  • 1 white chocolate
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
  • 150 g big strawberries

Directions:

Sponge cake:

Line 20 cm baking tin with the parchment paper. Preheat the oven to 180C.

Melt the butter and set aside to chill.

Separate the whites from yolks. 4 yolks beat until stiff and shiny with a pinch of salt. Then add sugar partially – it should be glossy and thick. Then mix in sifted flour using a wooden spoon. Lastly stir in melted and chilled butter. Pour the batter into prepared tin and bake for 18-20 minutes. Set aside to chill.

Yoghurt mousse:

In a small pot heat milk with sugar and vanilla beans, until it’s melted. Set aside to chill for about 15-20 minutes. Then beat the yolks, add flour and mix into the milk. The heat until thick and cream, stirring constantly. Set aside to chill completely.

Mix yoghurt and gelatin into cold chocolate. Then stir in vanilla mixture. Place in the fridge for 1-2 hours.

But the strawberries into two. Completely chilled sponge cake place in the tin. Place a piece of the parchment paper around the sponge cake and lock the rim of the tin. Then place the strawberries around the paper. Pour the mousse into the tin and place in the frigde for one night.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)