Koreańskie naleśniki z dodatkiem ostrych papryczek i pasty gochujang.
Przygotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu
- szklanka mąki
- jedno małe jajko
- 3/4 szklanki wody
- łyżeczka pasty gochujang (można zastąpić 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli)
- łyżka sosu sojowego
- pęczek szczypioru
- papryczki chilli
- łyżka oliwy
Wykonanie:
Mąkę zmiksować z wodą, pastą gochujang, jajkiem oraz sosem sojowym. Masa powinna być gładka i gęsta.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Papryczki wypestkować i pokroić w plasterki. Zielone części szczypioru odciąć od białych (białe można posiekać i dodać do reszty warzyw). Na rozgrzanej patelni ułożyć papryczki oraz szczypior, podsmażać około 2-3 minuty. Następnie wylać masę na warzywa. Placek smażyć na bardzo małym ogniu. Ciasto z wierzchu powinno być dobrze ścięte, wtedy można przewrócić placek na drugą stronę. Podawać z sosem sojowym.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_____________________________________________________________________
Korean pancakes.
Preparation: 20 minut.
All ready: right after preparing.
- 1 cup flour
- 1 small egg
- 3/4 cup water
- 1 tsp gochujang paste
- 1 tbsp soy sauce
- bunch of green scallion
- chilli peppers of your choice
- 1 tbsp olive oil
Wykonanie:
Mix the flour with, egg, water, gochujang paste and soy sauce. The batter should be thick and smooth.
On a large non stick pan heat the olive oil. Peel the pepper and slice them. Separate green parts of the scallion from the white ones (You can chop then and add into the batter if you wish). Place the scallion and peppers on the pan and heat for about 3 minutes. Then pour the batter on the top of the vegetables. Fry the pancakes on a small heat. After 5-7 minutes flip the pancake. Serve hot with some soy sauce.
Zapowiada się pysznie!
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com