Zaznacz stronę

Document Namein_15

Ciasto ucierane przekładane sosem malinowym z frostingiem i bezami.

Przygotowanie: 90 minut.

Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: około 10 kawałków.
Ciasto marmurkowe:

240 g miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
5 dużych jajek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
szklanka mleka
2-3 krople różowego barwnika
Sos malinowy:

200 g malin
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Frosting:

4 łyżki sosu malinowego
220 g masła
1 1/2 szklanki cukru pudru

Dekoracja: Bezy z tego przepisu.

 

 Wykonanie.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem.

W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Mąkę wraz z proszkiem i solą przesiać. Dodawać do masy z masła, cukru i jajek, na przemian z mlekiem, cały czas miksując. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć.  Całość powinna być gęsta i gładka. 5 łyżek masy przełożyć do innej miski, dodać barwnik i zmiksować.

1/3 masy przełożyć do tortownicy. Za pomocą małej łyżki zrobić kleksy z czerwonej masy na powierzchni ciasta. Piec przez 40 minut. Powtórzyć czynność dwukrotnie z resztą masy. Ciasta pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Sos malinowy:

Maliny wyłożyć na patelnię, dodać cukier wraz z wodą i gotować dopóki owoce nie zgęstnieją. Odłożyć 4 łyżki do frostingu. Do reszty wmieszać mąkę i odstawić do ostygnięcia.

Frosting:

Miękkie masło ubić na puch, powinno być jasne i gładkie. Następnie dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas miksując. Odłożone maliny przetrzeć przez sitko, tak aby nie zostały żadne pestki. Dodać do frostingu i zmiksować. Frosting włożyć na około 20 minut do lodówki.

Bezy przygotować zgodnie z tym przepisem.

Całkowicie wystudzone blaty przełożyć sosem malinowym, wierzchnia warstwa powinna zostać czysta. Następnie za pomocą płaskiej szpachli dekoratorskiej, zaczynając od wierzchu tortu rozkładać równomiernie frosting. Ciasto powinno zostać całą noc w lodowce. Przed podaniem udekorować bezami.

Przepis pochodze z tej strony.

 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

 

Document Namein_9

 

Document Namein_11

 

Document Namein_12

 

Document Namein_13

 

Document Namein_16gh

 

Document Namein_17

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________________

Raspberry marble torte.

Preparation: 90 minutes.

All ready: second day.

Servings: about 10 pieces.
Marble cake:

240 g softened butter
1 1/2 cup caster sugar
5 big eggs
3 cups flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 cup milk
2-3 drops red food colouring
Raspberry mousse:

200 g raspberries
3/4 cup sugar
1/2 cup water
2 tbsp corn starch
Frosting:

4 tbsp raspberry mousse
220 g butter
1 1/2 cup caster sugar
meringue from this recipe for the decoration

 

 Directions.

Cake:

Preheat the oven to 280C. Line the bottom of a 18 cm round baking tin with a parchment paper. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

In a big bowl beat the butter with caster sugar  – it should be light, pale and fluffy. Then add eggs, one by one, keep beating. Mix sifted flour with salt and baking powder. Then add to the batter alternately flour mixture with the milk – you should start and end with the flour. Place about 5 spoons of the batter in a separate bowl and mix in the food colouring.

Place 1/3 of the plain batter in prepared tin and pour some of the red batter on the top to make dots. Bake for 40 minutes. Do the same twice with remaining butter. Set aside three cakes to chill.

Raspberry mousse:

Place the raspberries, water and sugar in a thick simmering pan and boil until it’s thick and well combined, about 10 minutes. Mix in the flour and set aside to chill.

Frosting:

Beat soft butter until soft and pale. Then add sugar and mix for about 5 minutes. Add 3 spoons of the raspberry mousse, before discard the seeds using the sieve. Place in the fridge for about 20 minutes.

Prepare the meringues according to this recipe.

To assemble the cake: place raspberries betwenn first and second layer of the cake and top with the third one. Then using flat spatula cover the cake with the frosting. Place to the fridge for a few hours.

The recipe comes from this site.