Zaznacz stronę

Document Namein_2 (2)

Bulgogi czyli koreańskie mięso idealne do barbecue. Bulgogi jest jednym z tradycyjnych dań kuchni koreańskiej. Kluczem do przyrządzenia jak najlepszego bulgogi jest po pierwsze odpowiednie mięso (polędwica wołowa) oraz dobrze zrobiona marynata. W Polsce ciężko dostać polędwicę wołową, więc jako zamiennik dobrze sprawdzi się również polędwica biała krzyżowa. Jeżeli chodzi o marynatę to trzeba pamiętać o odpowiedniej kombinacji przypraw (niczego nie powinniśmy pomijać) oraz pozostawienia mięsa na minimum całą noc aby dobrze przeszło wszystkimi smakami. Do smażenia mięsa można posłużyć się patelnią grillową lub klasycznym grillem. Bulgogi doskonale nadaje się jako dodatek do innych potraw (np. placków koreańskich) lub osobne danie. Dla miłośników mięsa na różne sposoby, kuchni orientalnej no i przede wszystkim koreańskiej ta pozycja jest obowiązkowa do wypróbowania.

Przygotowanie: 40 minut.

Gotowe do podania: na drugi dzień.

 

  • 2 duże gruszki
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kawałek startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • 2 cebule
  • 300 g polędwicy wołowej

Wykonanie:

Gruszki obrać i usunąć pestki. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Gruszkę i cebulę zblendować na gładką masę i przelać do dużej miski. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną dymkę oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Mięso można zmrozić 2-3 godziny przed przygotowaniem, aby łatwiej się kroiło. Polędwice kroić w bardzo cienkie paski i wrzucać co miski z marynatą. Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie i przykryć folią. Wstawić do lodówki na całą noc. Mięso grillować, około 5-6 minut z każdej strony. Można podawać z sosem sojowym lub jako dodatek do placków koreańskich.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Document Namein_3 (2)

 

Document Namein_4 (2)

 

Document Namein_5 (2)

 

Document Namein_6 (2)

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulgogi – korean way to prepare a perfect beef.

Preparation: 40 minutes.

All ready: second day.

 

  • 2 big pears, peeled and cored
  • 1 bunch of green onion, sliced
  • 3 tbsp soy sauce
  • 2 tbsp brown sugar
  • 1/2 tsp pepper
  • 2 cm slice of ginger, grated
  • 4 garlic cloves
  • 1/4 tsp sesame oil
  • 2 onions
  • 400 g beef tenderloin

Directions:

Using a food processor blend the pars, onions, garlic and ginger. Transfer the mixture into a big bowl and mix in the remaining ingredients.

Slice the beef. If it’s a little bit frozen you will cut it into thin slices easily. Place the slices in the bowl and mix well. Cover the bowl with a plastic warp and place in the fridge for a whole night.

On the second day grill the meat.

Like us on facebook!

Bon apetit!!