Zaznacz stronę

Document Namein_9

Kurczak w panierce panko z frytkami z batatów i lekką sałatką.

Przygotowanie: 40 minut.

Gotowe do podania: od razu.

 

Kurczak: 

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 jajko
  • szklanka panko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego

 

Sałatka:

  • ulubiona sałata
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • mała czerwona papryka
  • 150 g sera feta
  • pół łyżeczki pieprzu 

Dodatkowo: frytki z tego przepisu.

 

Wykonanie:

Kurczak: W misce wymieszać wodę,sos sojowy, jajko i mąkę kukurydzianą. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki. Panko wysypać na duży talerz. kawałki kurczaka maczać w płynnej masie, następnie obtaczać w panko. Na patelni rozgrzać olej i smażyć przygotowane kawałki kurczaka dopóki nie będą złote z obydwu stron.

Sałata:

W misce wymieszać olej, wodę, sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy. Fetę i paprykę pokroić. Sałatę wymieszać z fetą, papryką i sosem. Kurczaka podawać z frytkami i sałatą.

Document Namein_10

Document Namein_7

 

Document Namein_8

 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!