Kurczak w panierce panko z frytkami z batatów i lekką sałatką.
Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: od razu.
Kurczak:
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 jajko
- szklanka panko
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
Sałatka:
- ulubiona sałata
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki pieprzu
- mała czerwona papryka
- 150 g sera feta
- pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo: frytki z tego przepisu.
Wykonanie:
Kurczak: W misce wymieszać wodę,sos sojowy, jajko i mąkę kukurydzianą. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki. Panko wysypać na duży talerz. kawałki kurczaka maczać w płynnej masie, następnie obtaczać w panko. Na patelni rozgrzać olej i smażyć przygotowane kawałki kurczaka dopóki nie będą złote z obydwu stron.
Sałata:
W misce wymieszać olej, wodę, sok z cytryny, miód, musztardę i przyprawy. Fetę i paprykę pokroić. Sałatę wymieszać z fetą, papryką i sosem. Kurczaka podawać z frytkami i sałatą.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!