Zaznacz stronę

IMG_0941ghg

Bardzo oryginalne i bogate w smaku ciasto. Czekoladowy spód zrobiony z migdałów, daktyli oraz oleju kokosowego jest bardzo delikatny i miękki. Wierzch to masa dyniowa z dodatkiem daktyli i przypraw korzennych. Bardzo udane otwarcie sezonu dyniowego:)

Przygotowanie: 40 minut.

Pieczenie: 30 minut.

Gotowe do podania: około 4 godziny.

Spód:

  • 200 g daktyli
  • 100 g migdałów
  • 3 łyżki kakao do wypieków
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 4 jajka

Masa dyniowa:

  • 1 3/4 szklanki puree z dyni
  • 300 g daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru muscovado
  • łyżeczka przyprawy korzennej

Wykonanie:

Spód:

Migdały zmiksować na proszek używając malaksera. Następnie dodać daktyle i miksować dopóki dobrze nie połączą się z migdałami. Na koniec dodać płynny olej kokosowy i kakao.

Piekarnik nagrzać do 180C, tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Całe jajka ubić na pianę. Dodać masę daktylową i wymieszać do połączenia się składników – nie należy martwić się, że piana z jajek opadnie. Masę przelać do tortownicy i piec 30 minut. Następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa dyniowa:

Puree: do puree najlepiej użyć dyni hokkaido – ma najlepszą konsystencję i kolor po upieczeniu. Surową dynię pokroić na mniejsze kawałki i wypestkować. Piec w piekarniku przez 20-30 minut, zależy od tego jak twarda była dynia. Potem gdy przestygnie usunąć skorupki tak aby pozostał sam miąższ.

Daktyle z olejem i cukrem zblendowac na gładką masę. Następnie dodać puree i przyprawę korzenną, dokładnie wymieszać. Masę dyniową wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.

Przepis pochodzi z tej strony.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

IMG_0954ghg

 

IMG_0886ghg

 

IMG_0906ghg

 

IMG_0908ghg

 

IMG_0915ghg

 

IMG_0939ghg

 

Smacznego!!

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pumpkin and dates autumn cake.

Preparation: 40 minutes.

Baking: 30 minutes.

All ready: about 4 hours.

Date bottom:

  • 200 g dates
  • 100 g almonds
  • 3 tbsp dark baking cocoa
  • 3 tbsp liquid coconut oil
  • 4 eggs

Pumpkin layer:

  • 1 3/4 cup pumpkin puree
  • 300 g dates
  • 1 tbsp coconut oil
  • 4 tbsp muscovado sugar
  • 1 tsp all spice

Directions:

Dates bottom:

Preheat the oven to 180C. Line 21cm baking tin with a parchment paper.

Using a food processor process the almonds until resemble flour. The add the dates and process until it’s sticky and well combined. Lastly mix in the coconut oil and cocoa.

Beat the while eggs until fluffy. Then mix in the dates and almond pulp. Pour the batter into prepared tin and bake for 30 minutes. Set aside to chill.

Pumpkin layer:

Blend the dates and coconut oil until smooth and creamy. Then mix in pumpkin puree, all spice and mix well. Pour the pumpkin pulp on the top of the chilled dates cake and place in the fridge for at least 4 hours.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)