Podstawowy przepis na sajgonki z dodatkiem makaronu ryżowego z zielonej herbaty, mięsa mielonego, szpinaku i przypraw.
Przygotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: około godziny.
- 200 g makaronu ryżowego (może być zwykły lub o smaku zielonej herbaty)
- 400 g mielonej wołowiny
- 300 g szpinaku (może być mrożony)
- 2 szalotki
- 2 marchewki
- garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- łyżeczka pasty gochujang
- łyżka sosu rybnego
- sok z jednej limonki
- 1.4 łyżeczki oleju sezamowego
- mały kawałek świeżego imbiru
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- opakowanie papieru ryżowego
Wykonanie:
Makaron ryżowy ugotować zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia , potem posiekać. Szpinak sparzyć na patelni dopóki cała woda nie odparuje. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną szalotkę i startą marchew. Podsmażać około 3-5 minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć około 10 minut. Potem dodać szpinak, makaron i wszystkie przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i dusić pod pokrywką około 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Farsz zawijać w namoczone uprzednio arkusze papieru ryżowego. Podsmażać na patelni grillowej przed podaniem. Można także usmażyć sajgonki na głębokim oleju.
Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Ależ one są apetyczne;)