Zaznacz stronę

_DSC0278ghg

Podstawowy przepis na sajgonki z dodatkiem makaronu ryżowego z zielonej herbaty, mięsa mielonego, szpinaku i przypraw.

Przygotowanie: 40 minut.

Gotowe do podania: około godziny.

  • 200 g makaronu ryżowego (może być zwykły lub o smaku zielonej herbaty)
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 300 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 szalotki
  • 2 marchewki
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • łyżeczka pasty gochujang
  • łyżka sosu rybnego
  • sok z jednej limonki
  • 1.4 łyżeczki oleju sezamowego
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • opakowanie papieru ryżowego

Wykonanie:

Makaron ryżowy ugotować zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia , potem posiekać. Szpinak sparzyć na patelni dopóki cała woda nie odparuje. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną szalotkę i startą marchew. Podsmażać około 3-5 minut. Następnie dodać mięso mielone i smażyć około 10 minut. Potem dodać szpinak, makaron i wszystkie przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać i dusić pod pokrywką około 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Farsz zawijać w namoczone uprzednio arkusze papieru ryżowego. Podsmażać na patelni grillowej przed podaniem. Można także usmażyć sajgonki na głębokim oleju.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

 

_DSC0283ghg

_DSC0289ghg

_DSC0297ghg

_DSC0318ghg

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)